Recension: Utvandrarna (2021)

Vilhelm Mobergs Utvandrarna tillhör en av Sveriges mest lästa, sedda och uppskattade berättelser. Nu har den fått ett nytt omtag i och med Erik Poppes filmatisering.

Att lämna sitt hem för gott är inget man gör lättvindigt. För Karl-Oskar (Gustav Skarsgård) och Kristina (Lisa Carlehed) är det framför allt bristen på mat och längtan efter ett bättre liv som får dem att lämna deras hem i Småland.

I Erik Poppes version av Utvandrarna är det mycket mer fokus på Kristina och det är uppfriskande bra. Allt från början till start är fantastiskt välgjort, och även om det är en mörk historia med mycket sorg finns det många ljusglimtar. Livet var betydligt hårdare förr och inte minst därför är det här en viktig berättelse att se och ta till sig. Allt är inte så självklart som vi kan tänka och tycka.

Att gestalta 1850-talet är förstås inte helt lätt, men Poppe lyckas mycket bra. Det är smutsigt och eländigt, människosynen (särskilt på prostituerade) är tragiskt dålig och religionen är stark. Prästerna är mäktiga och den som tycker annorlunda än de kan råka illa ut.

Skarsgård och Carlehed gör ett mycket bra jobb med att gestalta Kristina och Karl-Oskar. Även Tove-Lo, som spelar prostituerade Ulrika, lyckas väldigt bra att övertyga oss.

Det enda lilla negativa att säga är att Mobergs fyra böcker omöjligen kan rymmas i en film, och det är komprimerat. Dessutom hade det varit fint om man hade valt skådespelare som hade talade småländska och inte Stockholmska, men det är en parentes i sammanhanget.

Betyg: 4/5

Fakta Utvandrarna

Recenserad på: Blu-ray
Regissör: Erik Poppe
Längd: 2h28m

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.