Recension: Wind River (2017)

wind river

199
8.5

Handling

8.5/10

Filmteknik

9.0/10

Musik och ljud

8.0/10

Stämning

8.5/10

Skådespelare

8.5/10

Wind River är en mordgåta som utspelas i ett indianreservat i Wyoming. Med Jeremy Renner i huvudrollen kan det inte bli annat än bra. 

Jag gillar Jeremy Renner. Han är äkta på något sätt. Butter, bister och alldagligt vanlig. I sin roll som spåraren/jägaren Cory Lambert är han perfekt. En ung kvinna, som är en av minoriteterna i Wyoming, hittas död ute i vildmarken. Wyoming är stort, bistert och kallt. Cory Lambert behövs för att dels var det han som hittade den unga kvinnan och dels är han den ende som kan hjälpa FBI-agenten Jane Banner (Elizabeth Olsen) att hitta runt i det karga landskapet.

Jag gillar upplägget från start. En mordgåta är alltid en mordgåta och värre blir det när det är en ung kvinna som hittas död. Omständigheterna är en aning underliga, kvinnan hittas långt från civilisationen utan vinterkläder, trots att det är rejält kallt. Hon är barfota och verkar ha flytt för sitt liv genom snölandskapet. Tillsammans med Jane Banner får Cory Lambert försöka hitta orsakerna till den unga kvinnans flykt och färden går rakt in i reservatet.

wind river

Även om Wind River är en mordgåtan i grund och botten handlar den lika mycket om kulturen i USA. Hur indianerna behandlas och att reservat fortfarande existerar. Regissören Taylor Sheridan har lyckats väldigt väl med att beskriva Wyoming, den minst befolkade staten i USA. Det är ett fantastiskt landskap som filmas och görs levande, samtidigt som det är kusligt dött. Indianernas situation beskrivs från många olika perspektiv och det blir en western där det inte är cowboys som är hjältarna.

Skådespelandet räcker hela vägen. Förutom Renner och Olsens insatser är det Graham Greenes insats som sheriffen Ben som är lätt att komma ihåg. Han är lika buttert närvarande som alltid och förstärker bilden av att det här är en film som är så långt ifrån den vanliga Hollywood-prestationen som det går. Istället får vi en resa genom en annorlunda del av världen, där det lika gärna kunde ha varit 1800-tal.

Fakta Wind River

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: HD 1080p, Widescreen (2.39:1)
Språk: Engelska
Längd (min): 107
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2018-05-21
Regissör: Taylor Sheridan
Åldersgräns: 15 år

wind river

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.