Sju fantastiska sportdokumentärer du måste se innan premiären av The Last Dance

I juni i år är det premiär för en av de mest efterlängtade sportdokumentärerna på senare år, The Last Dance. Det är en dokumentärserie i 10 delar, samproducerad av ESPN och Netflix, som handlar om Chicago Bulls under den historiska säsongen 1997–98 när Michael Jordan och hans lagkamrater kämpade för att ta sin tredje raka NBA-titel.

Med helt oöverträffad inblick bakom kulisserna och intervjuer med centrala personer, såväl som samtal med USA:s tidigare president Barack Obama och den nyligen avlidna basketlegendaren Kobe Bryant, ser The Last Dance ut att bli nästa stora sportdokumentär.

Så inför premiären kommer här en lista på sju sportrelaterade dokumentärer du måste se och var du hittar dem.

Icarus (2017/Netflix)

Det som började som filmskaparen Bryan Fogels egna dopningsexperiment i ett försök att vinna ett cykellopp för amatörer, utvecklades till den centrala berättelsen i sporthistoriens största dopningsskandal när Fogel träffar den ryska forskaren Grigory Rodchenkov, laboratoriechef för den ryska antidopningsorganisationen, och en nyckelfigur bakom det statligt sanktionerade olympiska dopningsprogrammet. Icarus är både en sportdokumentär och en politisk thriller och fick en Oscar för bästa dokumentär 2018.

Undefeated (2011/Netflix/Amazon Prime)

En annan Oscarsvinnare för bästa dokumentär, Undefeated, följer skollaget i amerikansk fotboll, Manassas Tigers, och deras tränare Bill Courtney, när de försöker ta sig till slutspelet för första gången i skolans 110-åriga historia. Det är en dokumentär full av karaktärer du kommer att älska, och visst, det har släppts massvis av dokumentärer om amerikanska fotbollslag genom åren, men ingen som riktigt kan matcha Undefeated.

Senna (2010/Netflix)

Senna porträtterar en av vår tids största racingstjärnor, den legendariska brasilianske formel 1-föraren Ayrton Senna. Dokumentären skildrar hans liv, tragiska död och långa karriär på djupet. Den bygger främst på arkivmaterial från olika tävlingsrace och hemvideoklipp tagna av Sennas egen familj, och visar på den enorma påverkan som Senna hade både på formel 1-sporten och på det brasilianska samhället, samtidigt som den också skildrar hans fascinerande rivalitet med Alain Post. Det är en film fullpackad med känslor och Senna tilldelades flera utmärkelser på filmfestivaler över hela världen och vann pris för bästa dokumentär på BAFTA-galan.

Nosebleed (2014/YouTube)

Livet för en professionell pokerspelare är fullt av fallgropar och våghalsigt risktagande, med en god portion turbulent privatekonomi och sanslösa mot alla odds-scenarier där risken att utveckla ett spelberoende alltid lurar runt hörnet. Nosebleed ger en fascinerande inblick i livet för två franska pokerspelare, Alex Luneau och Sebastian Sabic, och deras ambition att omvandla sin dominans på nätpokerscenen (och sina rikedomar) till ett försök att ta hem det ultimata priset: Vinna världsmästerskapen i poker (WSOP) 2014 i Las Vegas. Det här är en karaktärsdriven dokumentär full av hjärta som tar sig in under all glamour i pokervärlden och avslöjar sanningen om vad som verkligen krävs för att ta sig till toppen.

Free Solo (2018/Amazon Prime/National Geographic)

Dokumentärer om bergsklättring är ofta späckade med höghöjdsdramatik och spänning, som får handflatorna att drypa av svett under hela filmen. Det finns dock ingen dokumentär på området som är lika dramatisk och intensiv som Free Solo. Här får vi följa den berömde bergsklättraren Alex Honnold i hans försök att bli först med att bestiga den ökända 910 meter höga klippformationen El Capitan frisolo, dvs. helt på egen hand och utan rep eller säkerhetsutrustning. Free Solo, som vann pris för bästa dokumentär vid Oscarsgalan 2019, regisserades av det gifta paret Elizabeth Chai Vasarhelyi och Jimmy Chin, som också regisserade och medverkade i en annan extraordinär klättringsdokumentär värd att nämna, Meru.

Iverson (2014/Netflix)

Allen Iverson tippades bli nästa stora superstjärna i NBA och förväntades också att definiera eran i kölvattnet efter Michael Jordan. Ett tag såg det ut som att han skulle göra just det, men hans himlastormande karriär hindrades av ett stökigt privatliv – delvis på grund Iversons fattiga bakgrund – samtidigt som hans genialitet och originalitet stötte på stort motstånd både inom NBA, hans lag och bland hans lagkamrater. Iverson är en fängslande dokumentär som perfekt skildrar en av 2000-talets största baskettalangers snabba uppgång och fall på ett sätt som gör att tittarna bättre förstår denna lika problemtyngda som fascinerande stjärna.

The Crash Reel (Amazon Prime / HBO)

Kevin Pearce var en älskvärd, populär och extremt begåvad snowboardåkare ämnad för stordåd i backen. Det var innan han drabbades av en traumatisk hjärnskada i en krasch under förberedelserna inför vinter-OS 2010, som på ett ögonblick vände hela hans tillvaro uppochned. Efter att ha undgått döden kämpar Pearce för att återuppta snowboardåkningen. The Crash Reel dokumenterar hela historien, från tiden före kraschen, själva olyckan och hans långa, ofta smärtsamma väg tillbaka. Det är en dokumentär som kommer att tala till ditt hjärta medan Pearce och hans familj förlikar sig med hans nya verklighet. The Crash Reel är en känslomässig bergochdalbana, minst lika nervkittlande som Pearces otroliga snowboardprestationer.