Snart är Pestens Tid här

pestens tid

Nej, det handlar inte om Corona, även om man skulle kunna tro det. Stephen King’s magnifika roman The Stand – eller Pestens Tid som den heter på svenska – kommer i en nyinspelade version.

1978 kom The Stand ut i USA, men det skulle dröja hela tio år innan den här magnifika boken kom ut i Sverige. Vi får följa flera olika personer genom deras olika livsöden, medan de kämpar mot en influensaliknande smitta som sprids över världen. Det tar inte lång tid förrän stora delar av mänskligheten har dött. Men för överlevarna har mardrömmen bara börjat…

Jag gillade verkligen att läsa Pestens Tid. Jag var inte riktigt lika förtjust i miniserien som kom 1994 – även om jag tyckte att Gary Sinise gjorde en rätt bra roll som Stu. Nu är det James Marsdens tur att axla rollen som Stu Redman, och det kan nog bli bra.

Den gamla miniserien led av brist på vettiga etiketter, brist på inlevelse för Randall Flagg (Jamey Sheridan i den gamla, Alexander Skarsgård i den nya), och mycket mer. Dock fanns det något i den gamla miniserien och den nya har också något. Kul också att vi får se Whoopi Goldberg som Abigail.

Det brukar dock vara svårt att lyckas med Kings berättelser… Det finns lika många exempel på misslyckanden som det finns lyckade versioner, som exempelvis Gröna Milen.

Likväl måste jag som är Stephen King-fantast se 2020 års version av Pestens Tid.

Vi får dock vänta lite till, det är inte dags förrän i december…