Recension: The Giver (2014)

Ett nytt samhälle har uppstått ur ruinerna efter ett gammalt, som ingen vet någonting om. I det nya samhället finns inget lidande, inga krig och allt verkar perfekt. Spel och Film recenserar The Giver och börjar önska att världen vore så här. Åtminstone till en början.

Om du skulle skapa ett nytt samhälle, vad skulle du tänka på? Tanken på att börja om helt och hållet kan ibland vara lockande, något som en hel del författare av science-fictionberättelser tar fasta på. Regler vore förstås grunden, om alla beter sig på samma sätt och följer reglerna – läs lagen – kan väl ingenting gå fel?

Där börjar The Giver. Vi får följa Jonas (Brenton Thwaites) och hans vänner när de ska bli vuxna, något man blir genom en ceremoni där man får veta vad man ska bli som vuxen. Det är de äldste som genom en ceremoni delar ut uppgifterna, baserat på vad ungdomarna är bäst lämpade för. En del blir lärare, andra får ägna sig åt att flyga drönare.

Chef för de äldste är Meryl Streep och i The Giver har hon inget annat namn än just Chief Elder. Hon är noga med att påtala att ingen får ljuga, det är naturligtvis en av reglerna, och allt är så sockersött som man bara kan tänka sig.

The Giver
En givare och en mottagare

Ingen har efternamn, och varför skulle man ha det? I ett perfekt samhälle som det här finns inte riktigt den traditionella familjen där efternamnet signalerar att du tillhör en viss familj – eller att du inte tillhör den. Istället finns familjeenheter, vilket är en helt egen historia i sig … Alla tar hand om alla, det finns inga krig och inga bråk. Naturligtvis ingen alkohol och inga cigaretter. Alla är vänner och ändå är hela världen … grå.

Ett riktigt snyggt grepp är att filmens första del är filmad i svartvitt, vilket snart får sin förklaring och bara genom att läsa baksidestexten kan du nog räkna ut varför. Jonas lott i livet blir att bevara minnen av hur världen var förr, minnen han får av Givaren – The Giver (Jeff Bridges). Givaren ger honom minnen och han tar emot. Långsamt börjar han upptäcka att världen är nog inte vad han hade trott, och ska han verkligen hålla tyst om det?

Och handen på hjärtat, om du visste någonting som ingen annan visste, men som kunde förändra allt – hade du kunnat hålla tyst? När det finns någon som vill att du ska hålla tyst kanske det är en bra idé att inte säga ett knyst, eller …

Innan jag såg den här filmen hade jag bara sett en trailer, och inte hört särskilt mycket. Jag blev väldigt positivt överraskad, inte minst av Brenton Thwaites som verkligen är som klippt och skuren för den här rollen. Alexander Skarsgård, Jeff Bridges och Katie Holmes är toppen när de representerar sina olika delar av samhället. Meryl Streep är alltid Meryl Streep och castingen är perfekt. Miljöerna är väldigt snygga, handlingen är toppen, men bäst av allt är den lurande historien som jag hela tiden vill veta mer om. Vad är det som har hänt – egentligen?

The Giver blir dessutom snyggare och snyggare ju längre in vi kommer i handlingen – och samtidigt mer skrämmande. The Giver är annorlunda och har något som man inte ser så ofta nu för tiden. Något unikt och det här är faktiskt en av de bättre filmerna jag sett under 2015.

 

Missa ingenting - få det senaste från Spel och Film i din inbox. Max en gång per vecka får du ett e-postmeddelande med de senaste inläggen.

Genom att prenumerera på e-postlistan godkänner du att Spel och Film sparar din e-postadress, med syftet att skicka nyheter och sammandrag av bloggen. Du kan när som helst avsluta prenumerationen och via vår sida för Data Privacy begära att dina personuppgifter tas bort.

Din e-post är säker hos oss!

 

Köp The Giver på CDON: DVD / Blu-Ray

 

Psst… Brenton Thwaites såg du även i Maleficient.

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

2 kommentarer

  1. Aldrig hört talas om denna film, men det lät som både ett bra upplägg och fina skådisar. Tack för tipset!

4 trackbacks/pingbacks

  1. Recension: Pirates of the Caribbean - Salazar's Revenge (2017) - Spel och Film
  2. Recension: Pirates of the Caribbean – Salazar’s Revenge (2017) – Carling Creations
  3. Ny spännande thriller på Netflix - Hold the dark - Spel och Film
  4. Trailer: Hummingbird Project (2018) - Spel och Film

Kommentarer är stängda.