Recension: Pirates of the Caribbean – Salazar’s Revenge (2017)

Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge

179
7.7

Handling

8.0/10

Stämning

8.5/10

Skådespelare

7.0/10

Effekter

8.0/10

Ljud och musik

7.0/10

Jack Sparrow är tillbaka med Salazar’s Revenge och jag fick en ordentlig överraskning. Spel och Film ger dig recensionen av den femte delen i Pirates of the Caribbean-serien. 

När Pirates of the Caribbean: Svarta pärlans förbannelse hade premiär 2003 blev jag ordentligt överraskad. Pirater och odöda, magi och äventyr i en blandning som fick den hart när utdöda piratgenren att blossa upp som aldrig förr. Johnny Depp som Jack Sparrow var en uppfriskande vitamininjektion i föreställningarna om hur en piratkapten borde bete sig. Ytterligare tre filmer följde och när jag hörde att det var dags för del fem blev jag fundersam. Skulle konceptet verkligen fungera en gång till?

Salazar’s Revenge börjar mer eller mindre i kölvattnet av I främmande farvatten. (För övrigt fattar jag inte varför den ”svenska” titeln på Pirates 5 blev Salazar’s Revenge, när originalet heter Dead Men Tell No Tales, vilket är en bättre titel enligt mitt sätt att se det. Underligt också att de andra filmerna fått svenska titlar, medan P5 får en engelsk titel som är annorlunda mot den ”riktiga” engelska titeln…) Berättelsen startar med en bakgrundshistoria kring Henry Turner (Brenton Thwaites) som vuxen, Lewis McGowan som ung) och fortsätter sedan när Henry Turner försöker hitta Poseidons treudd, eftersom den ska kunna hjälpa honom att befria hans pappa Will Turner (Orlando Bloom).

Salazar's Revenge
© Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Enda problemet är att en odöd besättning, ledd av kapten Salazar (Javier Bardem), också är ute efter treudden och en viss kapten Sparrow… Det blir action från början, i en både rolig och spännande scen där ett gäng välkända pirater ska knycka ett kassaskåp, till slut. Salazar’s Revenge är action, pirater, odöda och magi i en salig blandning. Trots att jag var orolig för att den femte delen skulle ta död på konceptet tycker jag faktiskt att femman livar upp storyn på nytt. Även om Jack Sparrow för det mesta går runt berusad och känns trött lyckas resten av ensemblen hålla intresset vid liv – inte minst min gamla favorit Barbossa (Geoffrey Rush) som är lika mycket pirat som någonsin. Henry Turner får dessutom en fantastiskt bra motspelerska i Kaya Scodelario, som spelar Carina Smyth, en astronom som anklagas för att vara häxa.

Extra bonus också för att Paul McCartney faktiskt dök upp, som ryktena gjorde gällande, och att Salazar’s hår svävar runt i en riktigt cool effekt. Brenton Thwaites levererar också, på ett sätt som gör att det är lätt att tro att del sex snart borde dyka upp. Successionsplaneringen finns trots allt på plats…

Fakta Pirates of the Caribbean – Salazar’s Revenge

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 7.1
Bild: Widescreen (2.40:1), HD 1080p
Språk: Engelska Längd (min): 125
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2017-10-02
Originaltitel: Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
Regissör: Joachim Rønning, Espen Sandberg
Åldersgräns: 11 år

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

3 kommentarer

      • Trean och fyran är ju verkligen inte mycket att hurra för och tvåan har inte en chans mot originalet. Så jag är nog helt enkelt inget jättefan av serien som helhet 🙂

2 trackbacks/pingbacks

  1. Tävla och vinn Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge - Spel och Film
  2. Tävla och vinn Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge – Carling Creations

Kommentarer är stängda.