Norrmannen Ole Gunnar Solskjaer har väckt liv i Manchester United i vad som får ses som en makalös förvandling från ena dagen till den andra. Men trots detta är det långt ifrån säkert att han får bli kvar som manager.
Att leda världens kanske allra största fotbollslag är inte någon lätt uppgift. Inte minst med tanke på att den tid som normalt krävs för att bygga upp ett mästarlag inte finns numera. Sedan Solskjaer tog över har det dock bara handlat om succé, men att en manager med norrmannens – i United-mått mätt – väl så tunna CV ska leda en av världens största klubbar mer än under en övergångstid, är långt ifrån säkert.
Experterna gnuggar geniknölarna
Solskjaers relativt korta men framgångsrika karriär är en snackis långt utanför omklädningsrummen och Tv-studior. Hans öde förutspås av entusiastiska spelexperter och oddsmakare och på etablerade PAF gnuggar geniknölarna några extra varv över norrmannens chans att få stanna kvar. Eller blir det något av de riktigt stora namnen på managerhimlen, i stil med Zinedine Zidane, som tar över i sommar? Det kommer att krävas en succé utöver det vanliga och sannolikt även en pokal. Men framförallt måste man säkra en plats bland de fyra främsta i Premier League och gå långt i Champions League.
Arvet från Sir Alex
Det var som regerande Premier League-mästare Sir Alex Ferguson pensionerade sig som manager för United. Han kunde se tillbaka på den överlägset mest framgångsrika tränarkarriären i världshistorien. Ingen manager kan mäta sig med Sir Alex framgångar. Men det tog ett tag innan han fick ordning på Manchester United efter hans ankomst som hyllad manager i skotska Aberdeen 1986. Frågor om hans kompetens väcktes när inte en enda pokal bärgats hem vid decennieskiftet. Segern i FA-cupen 1990 blev livlinan som säkrade jobbet, men också starten på en osannolik framgångsera i över två decennier.
Super sub
Säsongen 1992/93 togs den första av helt otroliga tretton ligasegrar för Sir Alex Ferguson och hans Manchester United. Och lägg därtill massor med andra titlar, där de två Champions League-pokalerna är de allra finaste. I en av finalerna 1999 avgjorde en viss Ole Gunnar Solskjaer på övertid och i den egenskap han var som allra mest känd för – Manchester Uniteds super sub. Aldrig med från start, men ofta den som avgjorde de viktiga matcherna.
Misslyckade arvtagare
Fergusons arvtagare utsågs 2013 till stor del av honom själv och blev den väletablerade managern i Everton – David Moyes – vars uppgift var att fortsätta med den kontinuitet som Sir Alex etablerat. Uniteds stjärnor hade dock svårt att acceptera hans idéer, som dessutom i mångt och mycket handlade om hårdare träning, då han menade att truppens enda svaghet var nog att de kunde bli fysiskt starkare.
Nya managers
Det var en ålderstigen trupp som var vana att bara gå in och dominera matcher. Dessutom bytte Moyes ut en stor del av ledarstaben och tillsatte sina egna. Det fungerade inte alls och ganska snart svajade resultaten betänkligt. Istället följde nya managers, som också misslyckades, såsom den gamle spelaren Ryan Giggs, men han var inte redo, utan följdes av två stora namn som Louis van Gaal samt Jose´ Mourinho. Visst, pokaler togs, men man var inte ens i närheten av Premier League eller Champions League, vilket numera är det som krävs för United.
Solskjaer gör entré
Men så anländer han, den ständige avbytaren Ole Gunnar Solskjaer. Återigen kom han in från bänken, då den 45-årige Molde-tränaren tas in som en tillfällig lösning. Men så – likt under Sir Alex Fergusons dagar – sprudlar plötsligt Manchester United av spelglädje och vinst på vinst radas upp, men frågan återstår – får han stanna till nästa säsong?