Spelbaserade filmer och filmbaserade spel lockar

Att basera filmer på spel, och vice versa, har lockat i flera decennier. Däremot är det inte alltid filmerna, eller spelen, gör sina original rätt. Faktum är att de flesta filmer som har baserats på spel har haft allt annat än ett varmt mottagande. Trots detta finns det exempel på filmer som först var spel, och spel som först var film, som har fått bra recensioner. Till nästa år ryktas det även komma ytterligare två filmer som är baserade på några av världens mest spelade spel: nämligen Super Mario och Minecraft.

(”Mario vs. Super Luigi (316/365)” (CC BY 2.0) tagen av JD Hancock.)

Ett tacksamt tema

Det är alltid tacksamt att basera att ett spel på en film, framför allt om filmen har fått ett stort genomslag. Det kommer alltid att finnas ett klientel för spelen just för att filmerna slog igenom. Typiska exempel på det är serien Game of Thrones, Star Wars och Jurassic Park. Spelen som följde efter har hållit både hög och låg kvalitet, men ändå varit omtyckta. Samma sak gäller för enklare spel som finns tillgängliga på nätet. Enligt casinoguiden The Gamer har till exempel den svenska spelsajten Mr green över 350 olika spel i sitt utbud, varav flera spel har fått sina teman just från filmens värld. Där kan man bland annat hitta spelautomater som är inspirerade av allt ifrån Jurassic Park till Robocop.

Tvärtom är inte lika enkelt 

Däremot är det inte lika tacksamt att göra film av spel. Det finns mängder av exempel på filmer som har blivit totalsågade, trots att spelen i sin tur har blivit hyllade. Man vet egentligen inte varför det är så svårt att lyckas med dessa filmer. Några hävdar att det är för att man förstör karaktärerna genom att tillföra egenskaper som inte finns i spelet, medan andra hävdar att spänningen försvinner.

Trots det finns det spelbaserade filmer som har lyckats. Resident Evil-serien med Milla Jovovich i huvudrollen har fått stående ovationer och detsamma gäller för Tomb Raider-filmerna: både den nya filmen med Alicia Vikander och de nu mera kultförklarade filmerna med Angelina Jolie. Nyligen rapporterades det om att ytterligare ett kultspel kommer att bli film. Nintendo och produktionsbolaget Illumination Entertainment har nämligen enats om att göra film på tv-spelsfiguren Super Mario. Huruvida det kommer att bli en barn- och ungdomsfilm eller en vuxenfilm har ännu inte avslöjats, men med tanke på vilka filmer filmbolaget tidigare har producerat, såsom Dumma mig och Sing, kommer det nog att finns något för alla.

​(”Resident Evil 7 E3 Teaser Demo Gameplay” (CC BY 2.0) tagen av Rob Obsidian.)

Det finns även uppgifter om att det kommer att komma ut en film baserad på Minecraft någon gång nästa år. Filmidén presenterade redan 2015 och den kommer att regisseras av Rob McElhenney. Det råder delade meningar om vad den här filmen kommer att handla om, och det finns fans till spelet som är skeptiska. Men det kommer troligtvis inte att hindra folk från att se filmen. Hur man än vrider och vänder på det, lockar spelbaserade filmer precis lika mycket som filmbaserade spel.

 

 

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.