Storsatsning på Roy Andersson-event i Storbritannien

Det verkar som att britterna har fått förnyad fascination av filmregissören Roy Andersson. Being a Human Person, en dokumentär om Andersson av Fred Scott, har nyligen haft premiär. En retrospektiv av hans filmer visas. Den 28 oktober öppnade den svenska ambassadens i London en covid-säker utställning med bakommaterial från hans filmer. Sist men inte minst har har även hans prisbelönade film Om det oändliga (2019) premiär på brittiska biografer den 6 november.

Being a Human Person och Fred Scott

Being a Human Person är en dokumentär av Fred Scott om Roy Andersson. Dokumentären spelades in under tiden som han filmade Om det oändliga, filmen som vann Silverlejonet i Venedig förra året.

Roy Andersson är 77 år år gammal och har insett att han närmar sig slutet på sin långa karriär. Under tiden som hans allra sista film, Om det oändliga, går in produktion filosoferar Andersson över sitt livs mening och hur skör den mänskliga existensen faktiskt är.

Fred Scott är en välkänd, brittisk filmskapare som specialiserar sig på dokumentärer och reklam. Några av hans mest kända verk är reklamkampanjen Pride – Love Happens Here (2017), som gjordes till London Pride för att visa hur långt HBTQ+ människor har kommit, och dokumentären The Road to Red Rocks (2013), som handlar om när Mumford & Sons dokumenterade sin resa till det världsberömda Red Rocks i Denver.

Curzon Cinemas och svenska ambassaden

Det är den brittiska distributören och biografägaren Curzon Cinemas som står bakom satsningen på Roy Andersson och hans filmer. Den svenska ambassaden stöttar deras initiativ till 100%. ”I en tid när flera andra biografkedjor och filmdistributörer stänger eller begränsar sin verksamhet i Storbritannien satsar Curzon Cinemas stort på Roy Andersson. Det är ett utmärkt tillfälle för oss på ambassaden att hjälpa till för att öka uppmärksamheten,” säger Pia Lundberg, Sveriges kulturråd i Storbritannien.

///

Det är fortfarande inte bestämt när Being a Human Person kommer till Sverige. Däremot är det redan bestämt att filmen kommer att ha TV-premiär i K-Special.

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).