Stray en stor succé!

Efter en lång väntetid kom TV-spelet Stray äntligen ut och redan efter tio dagar finns det redan gott om recensioner om Stray och de flesta av dem har ingenting annat än bra saker att säga om spelet. Särskilt kattens rörelser och världen som spelet utspelas i har fått hyllningar.

Katten

AnnaPurna lade ner mycket tid på att observera katter för att de ville vara säkra på att de fick in de rätta rörelserna och beteendet i kattens animation och deras hårda arbete har definitivt lönat sig. Alla som har egen katt kan känna igen hur katten rör sig, alla de små rörelserna i dess öron och svans och hur AnnaPurna har lyckats integrera kattbeteende med spelmekanik (bl. a. katters tendens att vilja hoppa upp vart än de kan och deras oförmåga att låta någonting stå vara kvar på en flat yta).

Staden och androiderna

En annan sak spelet har fått beröm för är miljön som det utspelar sig i. Det växttäckta kattparadiset i början av spelet, den döda staden fylld av köttätande varelser, den mörka slummen upplyst av neonljus där androiderna lever tätt intill varandra och alltid är på utsikt efter fara, byn som sträcker sig ända upp till taket… alla miljöerna är oerhört vackra och uppmuntrar verkligen spelaren att utforska varenda liten vrå och prata med alla androiderna, som alla har sin egen personlighet och historia att berätta.

Spelare älskar djurprotagonister

Många har anmärkt att Stray liknande andra spel som Goose Game och Goat Simulator, som också blev oerhört populära när de kom ut, släcker ett behov hos spelare att spela som söta djur, någonting som jag själv kan hålla med om (några av mina favoritspel är Okami och Legend of Zelda: Twilight Princess, där man i båda får vara en varg).

En anledning till att djurprotagonister är så populära är för att det är väldigt lätt att fastna för dem och faktiskt bry sig om vad som händer med dem. Vi bryr oss helt enkelt oftare mer om någonting händer ett djur än en människa.

///

Jag och många andra rekommenderar varmt Stray till alla som älskar katter och/eller dystopisk sci-fi. Detta spelet är som gjort för er!

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).