Test: Oculus Go

oculus go

Virtual Reality har tagit tid på sig att mogna, men nu börjar de flesta enheter bli tillräckligt bra för att kännas användbara. Oculus var tidigt ute med sina enheter, och Oculus Go är helt klart en intressant enhet. Vi testar och ger dig allt du behöver veta.

Oculus Go är tänkt att användas helt fristående från en dator, därav namnet Go. Enheten har 32 eller 64 GB minne för att installera spel på eller ladda ner filmer, musik och bilder till. Gränssnittet är snabbt och svarar direkt, även om spel kan ta lite tid att ladda.

Upplevelsen är bland de bättre. Även om Go inte känner av din förflyttning så är det full 360 vy med headtracking, dvs vrider du på huvudet ändras bilden. På så vis blir det väldigt bra närvaro.

Grafikmässigt är det helt okej, Go har en upplösning på 2560 x 1440 och det räcker gott för de spel och filmer som kan ses på enheten. Processorn är snabb nog för snabba vändningar och har inga problem att driva mer komplicerade spel.

Själva kontrollen är rätt enkel och räcker inte riktigt till för spel där du ska röra dig genom ett hus eller längs någon bana, men om det gäller att skjuta där du är stillastående går det förhållandevis bra.

Utbudet av appar och spel är rätt okej, även om jag gärna hade sett lite mer upplevelsebaserade appar och spel. Exempelvis gillade jag väldigt mycket appen Face your fears, där du kan möta dina värsta fasor som spöken, spindlar, ormar eller bli levande begravd.

Höjdbaserade appar brukar också vara toppen att utforska i VR, men de jag hittat hade inte tillräckligt bra grafik för att göra upplevelsen perfekt. En av de första appar jag kom i kontakt med när det gäller VR var appen där man ska åka hiss i ett höghus, och det hade varit en perfekt app för Oculus Go – även om man inte kan röra sig utan kontrollen så tror jag den appen hade varit mer än utmanande.

Även klassiska Walk the Wire-appen som finns till Playstation hade varit grym på Go.

En annan sak som är rätt kul att uppleva på Oculus Go är filmtittande. Det finns en Netflix-app som gör att du ta plats i en stuga med utsikt över ett vintrigt berg och kan se på Netflix på en TV som är gissningsvis någonstans mellan 100 och 150 tum. Det fungerar utmärkt, även om det är något suddigt jämfört med verkligheten.

Batteritiden och den tid det tar att ladda är största nackdelen för Go. Batteriet räcker i drygt två timmar om du är aktiv och det tar ungefär lika lång tid att ladda. Av någon anledning följde det inte med en USB-laddare, bara USB-kabel, vilket drar ner betyget ytterligare.

Totalt sett, med tanke på priset, där Oculus Go ett väldigt lätt sätt att börja med VR. Kommer det fler appar och spel kommer det bli riktigt bra.

Betyg: 4/5