Recension: Crawl (2019)

crawl
Barry Pepper and Kaya Scodelario star in CRAWL from Paramount Pictures. Photo Credit: Sergej Radović.

Om du inte trodde att det gick att göra film om krypgrunder kan du tänka om. Crawl handlar precis om krypgrunder. Och en och annan alligator.

Jag har alltid haft en förkärlek för filmer där allt går åt h-e, men där det trots allt ändå finns lite hopp. Som Aliens eller Independence Day. Just därför gillar jag även Crawl.

I Crawl får Haley (Kaya Scodelario) försöka hitta sin pappa Dave (Barry Pepper) samtidigt som en rejäl storm drar in över Florida. Pappa Dave är nämligen av den envisa typen. Han ska inte flytta på sig när en orkan drar in, även om orkanen är av den sort som kan jämna hus med marken. Dave ska istället ner i krypgrunden och fixa lite. Vad kan gå fel?

Kaya Scodelario and Barry Pepper star in CRAWL from Paramount Pictures. Photo Credit: Courtesy Paramount Pictures.

Haley hittar sin pappa, men dessvärre har en och annan alligator också hittat in i krypgrunden. Och det gäller förstås för både Haley och Dave att hitta ut levande. Alligatorerna är inte deras enda problem, ett konstant regnande ställer förstås också till det när man befinner sig i en krypgrund.

I den här sortens film behöver inte skådespelarna anstränga sig över det vanliga, och ni fattar nog hur det här kommer att gå. Det är en klassisk thriller-skräckis med naturen som främsta motståndare. Visst finns det utmaningar med hur berättelsen utvecklas, som varför huvudpersonerna envisas med att ta det ena korkade beslutet efter det andra. Men samtidigt handlar det om att underhålla publiken utan att publiken ska behöva tänka.

Alla skådisar gör rätt okej insatser, effekterna är också av god klass och på det hela taget är det en medioker underhållande film som inte bjuder på vare sig överraskningar eller besvikelser. Vad du ser är vad du får och det räcker rätt långt en sömnig mellandagskväll.

Betyg: 3/5

Fakta Crawl

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 7.1
Bild: HD 1080p, Widescreen (2.39:1)
Språk: Engelska
Längd (min): 87
Text: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2020-01-06
Regissör: Alexandre Aja
Åldersgräns: 15 år