Tio ”Souls like” att spela i väntan på Elden Ring.

Kontroll

0

Det är få företag som kan skryta med att de ligger bakom en helt egen kategori av spel. Men i fallet FromSoft stämmer det verkligen. Kategorin Souls like, eller Souls liknande, är stor och rymmer många olika typer av spel. Därför uppstår behovet att skapa en egen definition varje gång man försöker göra en lista över Souls liknande spel. Och med tanke på att Elden Ring fortfarande inte syns till behöver vi något annat att roa oss med så länge.

Dark Souls

Så vad är Souls like?

Definitionen av Souls like varierar beroende på vem du frågar. I vissa fall är det företag som skamlöst försöker utnyttja en mycket populär kategori av spel för att öka försäljningen. I andra fall kan det handla om alla spel som upplevs som ”svåra” eller så kan den inskränkas till spel som enbart spelas i tredje person med över axeln-vy.

Här nedan följer en, långt ifrån uttömmande, lista över Souls like-spel som jag personligen råkar gilla. Det är helt enkelt spel som är svåra men värda att försöka bemästra. Spelen ska också ha atmosfär och en intressant, men kanske inte alltid så tydlig, bakgrundshistoria. Dessutom ska en stor del av spelet fokusera på bossfighter. (Och som alltid vill jag påpeka att det här är mina favoriter. Alla behöver inte hålla med. Har du egna favoriter får du gärna berätta det här nedan):

10. Nioh (I och II)

Nioh

Tillverkare: Team Ninja
År: 2017
Betyg: 5 Dark Souls av 10

Dark Souls fast i 1600-talets Japan? Nioh berättar historien om den engelske sjöfararen William Adams. William Adams är en riktig, historisk person och var, så vitt man vet, den förste västerländske personen som besökte japan. Historien om honom har också legat till grund för karaktären John Blackthorne i boken, och tv-serien, Shogun.

Trots att spelen skiljer sig en hel del har Nioh likheter i spelmekanik med Dark Souls. Mitt problem med spelet är dess bossar. Dessa kan ibland kännas överdrivet starka och tyvärr går det inte att levla sig upp för att klara det lättare då de helt enkelt skalar efter karaktärens nivå och blir svårare ju högre level spelaren har. När det gäller stämning och historia blir det höga betyg. Spelet är mycket stämningsfyllt med vackra miljöer oavsett om man befinner sig i en fiskeby, Towern i London, underjordiska grottor eller palats.

9. Mortal Shell

Mortal Shell

Tillverkare: Cold Symmetry
År: 2020 (som Epic exclusive)
Betyg: 6 Dark Souls av 10

Mortal Shell kom ut som en plötslig överraskning lagom till skolstarten 2020. Till en början kommer spelet att vara ett Epic exclusive, och säga vad man vill om det men vill du spela det före 2021 är det alltså Epic som gäller.

Mortal Shell är en mycket, mycket, trogen efterföljare till Dark Souls även om spelen har sina olikheter. Stämningen är klockren och många av funktionerna gör spelet intressant. Dessutom är grafik och ljud helt fantastiskt.

Då Mortal Shell är Cold Symmetrys allra första spel måste man verkligen applådera prestationen och ha visst överseende med att vissa delar (till exempel användandet av kontroll som till en början krävde att spelet kördes genom Steam istället för Epic) inte alltid fungerar perfekt. Spelet uppdateras dock kontinuerligt vilket tyder på att företaget strävar efter att rätta till allt så snabbt som möjligt.

8. Sekiro – Shadows die twice

Sekiro

Tillverkare: FromSoftware
År: 2019
Betyg: 6,5 Dark Souls av 10

Det går inte att göra en lista över Souls like utan att lägga till ett spel från FromSoft själva. Sekiro släpptes 2019, nästan två år efter att FromSoftware avslutat Dark Souls serien med Dark Souls 3s sista DLC.

Precis som Nioh utspelar sig Sekiro i feodala Japan och spelaren axlar rollen som en shinobi, en livvakt, på jakt efter sin kidnappade skyddsling. Spelmekaniken påminner mer om Nioh än om Dark Souls. Personligen skulle jag vilja påstå att det är lättare för en nybörjare att vänja sig vid Sekiros aggressiva spelstil än det är för en Dark Souls spelare att växla över från Dark Souls mer offensiva stil.

7. Darkest Dungeon

Darkest Dungeon

Tillverkare: Red Hook studios
År: 2016
Betyg: 7 Dark Souls av 10

Darkest Dungeon är något helt annat än ovan nämnda spel. Men det finns ändå fog för att kalla spelet Souls like. Det är för det första brutalt svårt med perma death för karaktärerna i teamet. Och för det andra har spelet en atmosfär som passar väl in i genren.

I Darkest Dungeon tar du på dig rollen som ledare för grupper av äventyrare som ska hjälpa dig att ställa dina förfäders misstag till rätta. Det låter enklare än det är och spelets enkla upplägg, i 2D med en spelstil som påminner om tidiga Final Fantasy, får det att se bedrägligt simpelt ut. Men Darkest Dungeon är allt annat än enkelt och precis som i Dark Souls kommer teamet att dö gång på gång.

6. Remnant – from the ashes

Remnant

Tillverkare: Gunfire Games
År: 2019
Betyg: 7 (8,5 med en kompis som hjälp) Dark Souls av 10

Föredrar du kanske mer realistiska spel i dystopisk miljö? Då måste du prova Remnant. Remnant är ett spel i tredje person med över-axeln-vy i högt tempo med många, och starka, fiender som du kan ta dig an. Samtidigt försöker du långsamt pussla ihop historien om vad som orsakat mänsklighetens undergång och hitta ett sätt att rädda de kvarvarande spillrorna av mänskligt liv. Spelets stil påminner i stort om en kombination av det tämligen okända, men mycket spelvärda, isometriska indie-spelet Grim Dawn och Resident Evil 5. (För en snabbtitt på Grim Dawn klicka här.)

Spelets mekanik skiljer sig en hel del från Dark Souls och kan snarare jämföras med spelen i Resident Evil-serien. Precis som i övriga spel på listan är svårighetsnivån på max. Men blir det för svårt kan du alltid ta med dig en, eller flera, kompisar och spela tillsammans. Spel i team förvandlar Remnant från en hopplös kamp till något vansinnigt kul, så känner du någon som äger spelet rekommenderar jag starkt att ni provar att spela ihop. Senaste, och sista, DLCn släpptes den 18:e augusti 2020 tillsammans med en ”Complete edition” av spelet.

5. Salt and Sanctuary

Salt and Sanctuary

Tillverkare: Ska Studios
År: 2016
Betyg: 7,5 Dark Souls av 10

Salt and Sanctuary är ännu ett Souls like-spel i 2D där likheten med Dark Souls snarare kommer av atmosfär, bossfighter och spelets svårighetsgrad än spelmekaniken. Salt and Sanctuary är en klassik side scroller där spelaren rör sig förbi olika statiska bakgrunder med fiender och bossar.

Spelaren antar rollen av en skeppsbruten karaktär som letar efter en kidnappad prinsessa. Grafiken är charmig och de olika karaktärerna påminner mest om pappersdockor. Men låt inte den annorlunda stilen avskräcka. Det här är definitivt ett spel fler borde prova på.

4. Cuphead

Tillverkare: Studio MDHR entertainment Inc.
År: 2017
Betyg: 8 Dark Souls av 10

Cuphead orsakade stora rubriker när det lanserades 2017 och spelet uppskattas inte bara rent spelmässigt, utan också på grund av de handmålade bakgrunderna och karaktärerna som för tankarna till tecknade filmer från 40- och 50-talen.

Spelet är en klassisk side scroller med fokus nästan till 100 % på bosstrider. Det finns några så kallade ”Run and Gun” banor som spelaren ska ta sig igenom men dessa är få i jämförelse med antalet bossar som ska bekämpas över tre öar. Varje ö har mellan fem och sju bossar som spelaren måste ta sig igenom för att återbetala sin spelskuld till djävulen som, passande nog, driver ett casino. Har du inte hunnit prova Cuphead än rekommenderar jag verkligen att du gör ett försök.

Spelets DLC – The delicious last course beräknas ha premiär någon gång i slutet av 2020. I skrivande stund finns inte klart datum för lanseringen.

3. The Surge 2

The Surge 2

Tillverkare: Deck 13
År: 2019
Betyg: 8,5 Dark Souls av 10

Dark Souls fast i ett industriområde? Låter det intressant? Nu är The Surge 2 och Dark Souls inte så nära besläktade som exempelvis Dark Souls och Mortal Shell men det finns ändå likheter. Fokus på mycket svåra banavsnitt, hur varje del knyts samman med varandra och starka bossar är alla element som The Surge 2 delar med alla spel på den här listan.

Striderna är dock annorlunda. Fokus ligger mycket mer på att parera än i övriga spel (Sekiro undantaget) och en lyckad parering ger dig möjligheten till en motattack med stora skador. Du kan dessutom skapa serier av attacker, med vissa vapen så långa att du hunnit döda fienden innan den hunnit göra någonting. Bossarna är, för en Dark Souls fantast, lite av en besvikelse men det finns guldkorn även här. Ännu ett spel som kommer få dig att slita ditt hår i frustration, men som är väl värt att prova på om du inte redan fått chansen.

2. Hollow knight

Tillverkare: Team Cherry
År: 2017
Betyg: 9 Dark Souls av 10

Ytterligare ett indie-spel som fler borde prova på. Hollow knight är ett vackert och stämningsfyllt spel med sin alldeles egna stil. Spelet faller in i kategorin ”Metroidvania” vilket syftar på spel liknande tv-spelen Metroid. Med andra ord vansinnigt svåra med tuffa bossar att slåss mot, precis som i Dark Souls.

Hollow knight är ett plattformsspel i 2D där spelaren spelar en karaktär som dragits till insektsriket Hallownest av, till en början, okända krafter. Sakta avslöjas sedan berättelsen om Hallownest, dess invånare och vad som egentligen hände. Sedan 2017 har spelet också fått flera gratis DLC som följer med vid köpet. Dessa är Godmaster, Lifeblood, Hidden dreams och The Grimm troupe. Ytterligare ett spel att prova på framförallt då uppföljaren Silksong är på gång, även om Team Cherry inte presenterat någon lanseringsdatum.

-Och slutligen, det vi alla väntat på…Mitt favoritspel i kategorin Souls-like:

1. Code Vein

Tillverkare: Bandai Namco
År: 2019
Betyg: 9,5 Dark Souls av 10

Vid första anblicken kan Code Vein göra en något tveksam. Det ser väldigt mycket ut som ett spel enbart för weebs (personer som är stora fans av anime). För en kvinnlig spelare kan också de extremt sexualiserade kvinnliga karaktärerna kännas avskräckande. Men jag rekommenderar att du ser förbi det, och bara himlar med ögonen om så krävs, för spelet är väl värt att prova på.

Om något spel är Souls-like så är det Code Vein. Flera av spelets animationer är hämtade direkt från Dark Souls och Bloodborne (inte så märkligt när FromSoft är ett dotterbolag till Bandai Namco) och striderna är precis så fartfyllda som en Souls-fantast kräver. Spelet har sina problem, det ska inte förnekas, exempelvis med hitboxar och även vissa problem med lagg i kontrollerna. Vid co-op drabbas spelet ofta av extrem serverlagg det betyder omedelbar förlust om karaktären befinner sig på fel ställe.

Har du inte testat Code Vein är det definitvt någonting som jag rekommenderar. Passa på om det kommer på rea, eller köp det till fullt pris. Det är väl värt kostnaden. Men lägg inga pengar på expansionerna. De är inte värda det, även om de är förhållandevis billiga.

Och det var allt. En lista på tio souls-like spel som jag rekommenderar. De allra flesta spelen kommer från relativt okända indie-tillverkare som verkligen förtjänar mer uppmärksamhet än de får. Jag hoppas att listan har gett dig några förslag, eller lite inspiration, till nya spel att prova på.

Om Diana Mossbring 16 artiklar
Till vardags frilansande copywriter och översättare. På fritiden spelfantast med förtjusning för både fysiska och digitala spel. Har genom åren samlat på mig en ganska imponerande samling och spelar gärna både AAA-titlar och indiespel från gamla, nya och okända spelutvecklare.