Topp 6 filmer att se på Halloween

Källa: Pixabay

Det är tradition att se på skräckfilm och äta godis på halloween. Det finns otaliga filmer som kan streamas, men det kan vara svårt att hitta de bästa filmerna i myllret på Netflix. Här har vi samlat några bra förslag till dig, så du kan få en paus från alla realityprogram om kändisar på stranden. De flesta filmerna kan streamas på Netflix, så du kan se dem under täcket om du vill.

Halloween (1978)

Det är 40 år sedan den första Halloween-filmen kom, och vi såg Jamie Lee Curtis i rollen som Laurie Strode kämpa mot den maskerade seriemördaren Michael Myers. Filmen börjar år 1963, och vi möter den sex år gamla Myers som mördar sin syster och skickas till ett mentalsjukhus. 15 år senare rymmer han och återvänder till sin hemby för att fortsätta mörda.

Den här klassiska skräckfilmen la en solid grund för kommande slasher-filmer, och var den första i en serie av Halloween-filmer. Karaktären Michael Myers har även blivit legendarisk som alla tiders skräckpsykopat. Skaparen av filmen är regissören John Carpenter, och de flesta är eniga om att hans Halloween från 1978 är den bästa i hela serien.

Halloween kan streamas på Netflix.

Halloween (2018)

Den senaste filmen i Halloween-serien går på bio nu, och här får vi ännu en gång se drottningen av skräck, Jamie Lee Curtis, i rollen som Laurie Strode. Mördaren Michael Myers har jagat henne sedan hon undkom för 40 år sedan, och kampen på liv och död fortsätter.

Några av Halloween-filmerna har fått dålig kritik, vilket är ganska vanligt för uppföljare. Den här filmen lovar dock gott för alla Halloween-fans. Curtis har fått bra kritik för sin insats i filmen, och ursprungsregissören John Carpenter är medproducent till filmen. 

The Thing (1982)

Ännu en film från den legendariska skräckskaparen John Carpenter. Ett forskningsteam i Antarktis blir jagade av aliens, som kan ta sina offers form. Filmen håller ett högt tempo och är full av spänning från början till slut. Då filmen först kom ut år 1982 fick den ett ljummet mottagande, men idag räknas den som en av de stora klassikerna i skräckgenren.

The Thing kan streamas på Netflix.

Låt den rätte komma in (2008)

Den svenska dramarysaren Låt den rätte komma in från 2008 förtjänar också att ses i höst. Filmen, som utspelar sig i februari 1982, handlar om 12 år gamla Oskar som blir mobbad och som lever ett ensamt liv. En kväll träffar han Eli, en ovanlig flicka som flyttar in i grannhuset. Eli är inte som alla andra – hon tål inte solen, hon äter inte mat, hon fryser aldrig och hon måste bli inbjuden för att kunna gå in i ett rum.

Låt den rätte komma in är både vacker och sorglig, med ett par rysliga och blodiga scener i det kalla svenska vintermörkret. Filmen blandar ung kärlek med vampyrskräck, med ett överraskande bra resultat. Rotten Tomatoes har korat filmen till tidernas näst bästa vampyrfilm.

The Conjuring (2013)

Familjen Perron flyttar år 1971 in i ett hus på landsbygden i Rhode Island. Det börjar snart hända mystiska saker i huset, så de kontaktar Ed och Lorraine Warren som arbetar med övernaturliga fenomen. Paret Warren är baserat på två riktiga paranormala utredare. Det visar sig snart att en ondska i området har riktat in sig på familjen Perron, och följer dem vart de än går.

Filmen är rysligt skrämmande, och har inspirerat uppföljarna The Conjuring 2 och Annabelle. Till skillnad från många andra uppföljare är dessa också värda att se. Kanske blir det ett The Conjuring-maraton på Halloween?

The Conjuring kan streamas på Netflix.

Kallt Byte (2006)

Även en norsk film förtjänar en plats på listan. I filmen möter vi fem ungdomar som åker snowboard i Jotunheimen. En olycka sätter stopp för deras planer, och de måste tillbringa natten på ett gammalt och övergivet hotell. Under natten märks det tydligt att hotellet inte är så övergivet som de trodde. Det som började som en fjällresa slutar i en kamp för livet.

Filmen har två uppföljare, Kallt Byte 2 och Kallt Byte 3, och gjordes i den amerikanska versionen Cold Prey år 2017. Uppföljarna kan delvis jämföras med originalen, men som vanligt är det den första som är bäst.

Kallt Byte och uppföljarna kan streamas på Netflix.

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.