Tre filmer som personalchefer och HR-specialister måste se

På samma sätt som riktigt bra filmer är mer än bara underhållning är det en konst att behålla, inspirerar och utveckla människor i en organisation. Följande tre filmer är exempel på film som konst, och HR-rollen som konst.

Sensmoralen i en god film kan vara levererad på ett så övertygande sätt att den får människor att vilja förändras. Huruvida gemene HR-specialist använder storytelling och film som verktyg i det dagliga arbetet finns det ännu ingen statistik om. Men klart är att specialistrollen inom HR är lika utmanade som den är givande och eftertraktad för cheferna i de bolag som behöver en strateg med denna profil vid sin sida.

I de här fyra filmerna behandlas, indirekt, management-teoretiska utmaningar, ledarskapsfrågor, gruppdynamik med mera. Och på ett underhållande och gripande sätt.

Allting är möjligt — The Pursuit of Happiness

Will Smith är makalös i rollen som Chris Gardner. En sann berättelse om en man som gick från att vara hemlös och ensamstående pappa till att bli framgångsrik börsmäklare. Hur du överlever med värdighet och tar dig fram och in i en miljö som kräver oerhört mycket disciplin och intelligens är en lärorik resa. Hemligheten för Chris Gardner är passion och en obotlig positiv inställning till livet och arbetslivet.

Därför lämnar folk en organisation – Up in the Air

Sensmoralen i den här filmen är att anställda inte lämnar en organisation – de lämnar dåliga chefer och kollegor. Den lyfter vikten att behandla människor med respekt och empati. God kommunikation är a och o.

Filmens huvudrollsinnehavare är en HR-specialist som är specialiserad på att hjälpa företagschefer att säga upp folk. Han är duktig på sitt jobb och trivs med sin konsultroll, som innebär många resor runt om i landet och världen, tills en ny “kollega” kommer in på hans område. Denna person har en metod för att säga upp människor via “samtal” över videokonferens. Det är både effektivare och billigare. Men är det hållbart i förlängningen?

Vikten av ett starkt ledarskap – Invictus

Visste du att Nelson Mandela, Sydafrikas första svarta president, enade sitt land med hjälp av Rugby? Ett land som var sönderslitet av femtio års rasbaserade spänningar. Andemeningen i den här filmen talar direkt till en HR-persons hjärta med ett budskap om att ett starkt ansvarsfullt ledarskap där du lyfter människor blickar över osämjorna är oslagbart. En duktig chef är en duktig ledare.

Vikten av strategi och fakta – Moneyball

Till det yttre handlar den här filmen om baseboll. Men egentligen handlar den om hur du bygger ett lag med hjälp av data och hjärna. Istället för att primärt lita på mänsklig instinkt bör du titta på vad statistiken och data försöker säga dig. Detta är protagonisten Billy Beans drivkraft. Han går in i en traditionstyngd bransch med nymodigheter som inte tas emot väl av alla. Men han lyckas. Med hjälp av datorer och kraften av hans data lyckas han sätta ihop en så kallad “major league baseball team” med en “20-game-winning streak”.

För ett HR-proffs lyfter den här filmen det eviga dilemman och spänningen mellan intuition och statistik. Slutsatsen, i den här storyn, är att det är lättare att göra strategiskt genomtänkta beslut med god data i botten.