Tre kandidater till det svenska Oscarsbidraget i kategorin Best International Feature Film

Den svenska Oscarskommitén har valt ut tre filmer som kandidater till Sveriges Oscarsbidrag i kategorin Best International Feature Film. De tre filmerna är Charter, Greta och Om det oändliga. ”Jag tycker att kommitén har gjort ett mycket bra val. Tre sinsemellan olika filmer men som alla tre visar upp bredden av svensk film idag, och som har uppmärksammats av en internationell publik och filmbranch på några av världens främsta filmfestivaler,” säger Steffen Andersen-Møller, chef för Utlandsenheten på Svenska Filminstitutet och orförande för Oscarskommitén.

Charter (2020)

Amanda Kernells uppföljare till Sameblod.

”Alice inser att hon kommer att förlora sin pågående vårdnadstvist. Hon beslutar sig för att föra bort sina två barn och ta med dem på en charteresa, som ett sista försök att vinna tillbaka dem.” (Svenskfilmdatabas)

Charter hade världspremiär på filmfestivalen i Sundance i januari och svensk biopremiär den 13 mars. Filmen går nu att strömma.

Greta (2020)

Nathan Grossmans dokumentär om miljöaktivisten Greta Thunberg.

”Greta startar en skolstrejk för klimatet. Ensam och målmedveten vill hon visa vuxenvärlden att om de inte bryr sig om hennes framtid på jorden, varför ska hon då bry sig om sin framtid i skolan? På bara några månader blir strejken en global rörelse och Greta går från hemmasittare till världskändis.” (Svensk Filmdatabas)

Greta hade världspremiär vid filmfestivalen i Venedig tidigare i höst och kommer att ha svensk biopremiär den 20 november.

Om det oändliga (2019)

En långfilm av Roy Andersson.

”Som ett överflöd av liv påminner Om det oändliga oss om skörheten och skönheten i vår existens. Och med den i åtanke påminner oss om att upprätthålla denna ändlösa skatt och föra den vidare.” (Svensk Filmdatabas)

Om det oändliga hade världspremiär på Venedigs filmfestival och svensk biopremiär den 15 november. Filmen finns nu att strömma.

///

Det slutgiltiga svenska Oscarsbidraget i kategorin Best International Feature Film kommer att presenteras den 3 november. Den 93:e upplagan av Oscarsgalan är framflyttad på grund av corona-pandemin, och kommer att hållas den 25 april 2021.

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).