Recension: Partisans 1941 (PC)

partisans

Välkommen till motståndsrörelsen. Partisans 1941 är ett realtids taktiskt spel som ger oss några nya grepp i genren, men också klassiskt smygande blandat med lite strider.

I Partisans 1941 kontrollerar du en grupp sovjetiska motståndskämpar under Tysklands invasion av Sovjet. Berättelsen börjar med att du ska hjälpa motståndsrörelsens ledare att fly från ett tyskt fängelse och då har du ingenting annat än din förmåga att smyga till din hjälp.

Nu är jag lite ambivalent till själva storyn som ensidigt framhäver de sovjetiska partisanerna som hjältarna. Har man läst historia vet man att krig är skitigt, genomruttet och det är sällan någon part i ett krig uppför sig väl. De sovjetiska partisanerna anklagades för krigsbrott efter angreppen mot Finland, men det är förstås en annan historia.

Spel är visserligen sällan en hundraprocentig representation av verkligheten, och även om Partisans 1941 bygger på fiktiva personer så lyckas spelstudion väl med både karaktärsbygge och realism. Det är en brunaktig, smutsig värld vi möter där kampen för överlevnad finns i varje minut.

Spelandet går i mångt och mycket ut på att smyga och smygandet fungerar väldigt väl. Jag gillar att det inte är ett spel som bara handlar om att skjuta och slåss. Att undvika att behöva slåss är en minst lika stor del. I vissa fall fungerar det väldigt väl att bara smyga genom skog och buskar, men ibland behöver du distrahera fienden genom att kasta en sten. I andra fall handlar det om att invänta rätt tillfälle innan du förflyttar dig.

När som helst kan du genom att högerklicka på fiendesoldaterna se deras synfält, något som är till stor hjälp. Men det är också lika lätt att glömma att rotera kartan ett par gånger innan man försöker ta sig igenom ett område. Det kan stå en soldat bakom en mur eller ett buskage, och honom missar du om du inte först gör ett svep över miljön.

Allt spelas genom ett isometriskt perspektiv, väldigt likt Commandos. Det blir inte bara att smyga, du kommer att få chans att slåss ordentligt även om det är ett svårt spel. Du kommer möta motstånd och Partisans 1941 är rätt oförlåtande när du misslyckats – så glöm inte att spara ofta.

Mellan uppdragen får du återvända till ditt läger, där du behöver skaffa både mat och resurser. Det är på sitt sätt ett trevligt inslag som gör att du kan pusta ut mellan uppdragen och vårda skadade medlemmar i din trupp. Samtidigt är det inte särskilt engagerande och efter ett tag blir de här momenten lite lätt enformiga. Däremot bidrar det starkt till stämningen, där du får bygga upp din grupp och motståndet mot den tyska invasionsmakten genom att utföra uppgifter.

partisans 1941

Uppdragen blir allt svårare, vilket är bra. I takt med att man lär sig spelet blir det också nya utmaningar. Jag hade tyvärr otur med ett par buggar som fick hela datorn att frysa – något som inte hänt på länge trots otaliga installationer av nya spel. I samband med release kom dock en uppdatering och efter den har jag inte märkt av några frysningar.

På det hela taget är Partisans 1941 ett av de bättre spelen i den här genren, med ett annorlunda perspektiv. Karaktärerna kunde ha varit mer unika och det hade kunnat vara lite fler val vad det gäller hur man kan utrusta dem och utveckla dem, men det är fullt tillräckligt. Gillar du dessutom att spela i andra världskrigets miljö är det ett givet val.

Betyg: 4

Fakta Partisans 1941

Recenserat på: PC
Utvecklare: Alter Games
Utgivare: Daedalic Entertainment
Cirkapris (oktober 2020): 300 SEK

Officiell hemsida

Trailer

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.