Recension: Tears of the Sun (2003)

tears of the sun

Tears of the Sun är en av filmerna på Spel och Films lista över 100 filmer du måste se. Det är förstås inte utan anledning den finns där. Även om det är en fruktansvärt hemsk film är det också, i min ödmjuka föreställning, en fantastiskt bra film som skildrar både det värsta och det bästa hos människor.

Nu ska man inte sticka under stolen med att Tears of the Sun är en actionfilm med lite lagom många klichéer. Men ser man förbi det är det också en film som handlar om det viktigaste som finns. Att göra rätt.

För löjtnant A.K. Waters (Bruce Willis) blir det allt annat än lätt att göra rätt. Han och hans team av specialsoldater (Navy Seals) skickas in i den mörkaste Nigerianska djungeln för att rädda en amerikansk medborgare; doktorn Lena Fiore Kendricks (Monica Bellucci). Men hon vill inte lämna om inte Waters också tar med sig de patienter hon vårdat.

tears of the sun
Ett team av hårdingar.

Hur det går ska jag inte avslöja. Men svårigheterna för Waters att följa order kontra att följa sitt hjärta står i centrum för Tears of the Sun. Jag har alltid tyckt att Bruce Willis är en riktigt bra skådespelare och i Tears of the Sun får jag återigen bekräftat varför. Den här sortens roll passar honom perfekt.

Bra skådespelande ser vi också från de flesta skådisarna. Cole Hauser, Monica Belluci, Eamonn Walker, Johnny Messner, Nick Chinlund, Charles Ingram, Paul Francis, Chad Smith och Tom Skerritt med flera spelar toppen.

Det enda som egentligen stoppar Tears of the Sun från en klockren femma är att det ägnas lite för lite åt karaktärsutveckling. Efter två timmar vet vi inte särskilt mycket mer om karaktärerna än vad vi gjorde när filmen började. Det är inte det viktigaste i en film som den här, men det hade gjort filmen fulländad.

Betyg: 4/5

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.