Recension: Castle Rock (2018)

vinn castle rock

Castle Rock är en fiktiv stad i Stephen Kings spännande universum, där flera av hans böcker har utspelats under åren. Nu har King slagit sig ihop med J.J. Abrams och skapat TV-serien Castle Rock. Vi har sett första säsongen och … tja, det är ju Stephen King-känsla så det räcker och blir över.

Första avsnittet inleds makalöst bra. Vinter, djup snö, minus trettio grader eller så. Dessutom en försvunnen pojke och en ensam sheriff som letar. När pojken plötsligt dyker upp efter att ha varit försvunnen i fler dagar än vad han borde ha kunnat överleva i den stränga kylan så blir det förstås många frågetecken.

Och fler frågetecken blir det. Precis som så ofta med produktioner som J. J. Abrams är inblandad i. Jag har inget emot mysterier, men jag vill gärna att de ska avslöjas. Visst är det kul att hedra mysteriet, som Klas Hallberg pratar om, men när en berättelse bara består av mysterier blir det för mycket. J.J. Abrams har på TED (se klippet nedan) berättat om hans ”mystery box” och det här klippet förklarar allt om hur han fungerar.

I Castle Rock får vi dock lite fler svar än vad de flesta är vana vid från J.J. Abrams filmer och TV-serier, vilket är tur annars hade jag snabbt tröttnat – även om jag är en av Kings största fans. Stephen King har kanske haft lite mer att säga till om än Abrams.

Samtidigt dyker hela tiden nya mysterier upp och Abrams-syndromet fortsätter genom serien. Den mörka, mystiska och suggestiva känslan som alltid finns i Kings berättelser finns även här, och den räddar upp mycket av mysterie-staplandet.

Dessutom dyker det upp många referenser till Kings berättelser. Förutom själva staden Castle Rock får vi träffa en viss välkänd sheriff, en brorsdotter (eller är det en systerdotter) till Jack Torrance – och mängder av platser (som Shawshank Redemption, fängelset i Nyckeln till frihet) som vi känner igen.

Att Castle Rock lyckats få en hel del bra skådespelare till första säsongen är det ingen tvekan om. Det finns några doldisar som jag inte hört talas om, men också några erfarna rävar som Scott Glenn, Bill Skarsgård (och nej, han spelar inte rollen du tror), Sissy Spacek och Terry O’Quinn.

På det hela taget, utan att avslöja för mycket om handlingen, är Castle Rock en lovande TV-serie, men det krävs att mysterierna får sina avslut och att J.J. Abrams inte får härja fritt. Efter första säsongen är slut vill jag se mer – mycket mer – men jag kommer garanterat tröttna om det inte blir några rejäla avslut.

Betyg: 3.5/5

Köp TV-serien Castle Rock på CDON.

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.