Tre nomineringar till Sveriges Oscarsbidrag

Den svenska Oscarkommittén har nu utsett tre kandidater som kan bli Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film (Best International Feature Film).

Boy from Heaven

Fiskarpojken Adam erbjuds den nästan ouppnåeliga möjligheten att studera vid Al-Azharuniversitetet i Kairo, sunnimuslimernas absoluta maktcentrum i världen. Kort efter hans ankomst till Kairo avlider universitetets överhuvud, Shejk Al-Azhar hastigt och Adam kastas ofrivilligt in i en brutal maktkamp mellan den religiösa och politiska eliten i dagens Egypten. Tarik Salehs politiska thriller med Fares Fares och Tawfeek Barhom i nyckelrollerna hade världspremiär på filmfestivalen i Cannes tidigare i år, där den vann pris för Bästa manus. Filmen är producerad av Kristina Åberg och Fredrik Zander, Atmo Media Network. TriArt Film distribuerar, med biopremiär 18 november.

Jag är Zlatan

Jens Sjögrens film är en sann underdog-story om killen från Rosengård som inte hade något, men som fick allt – med talang, hårt arbete och trots motgångar vågade tro på sig själv och sin livsdröm. Filmen om Zlatan Ibrahimovics liv hade världspremiär på Roms filmfestival och blev biosuccé i Italien. Zlatan i yngre år spelas av Dominic Bajraktari Andersson och Granit Rushiti gör rollen som den vuxne Zlatan. Filmen är producerad av Fredrik Heinig, Frida Bargo och Mattias Nohrborg, BRF. Manus av Jakob Beckman och David Lagercrantz. Jag är Zlatan hade biopremiär 18 mars via Nordisk Film och finns nu att strömma.

Nelly & Nadine

Magnus Gerttens dokumentär är den osannolika kärlekshistorien om två kvinnor som blir förälskade i varandra på julaftonen 1944, i Ravensbrücks koncentrationsläger. Under många år har Nelly Mousset-Vos och Nadine Hwangs livslånga kärleksförhållande varit hemligt, även för deras närmaste familj. Nu har Nellys barnbarn, Sylvie Biachi, bestämt sig för att öppna de många stängda lådorna på vinden med Nelly och Nadines minnessaker. Där hittar hon en dagbok, skriven av Nelly under de två år som hon var fånge i nazisternas koncentrationsläger, som beskriver hur Nelly träffade Nadine och hur deras kärlek hjälpte dem att överleva. Nelly & Nadine belönades tidigare i år med Jurypriset vid Teddy Awards på Berlins filmfestival. Filmen är producerad av Ove Rishøj Jensen, Auto Images, och hade biopremiär 18 mars via Doc Lounge.

///

Den 95:e upplagan av Oscarsgalan kommer att hållas i Los Angeles den 12 mars 2023.

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).