Upptäck Europa och glöm inte Irland

REKLAM. Visste du att Europa är den näst minsta världsdelen om vi pratar yta, men när det gäller befolkningen är det den tredje största världsdelen. I Europa lever cirka 750 miljoner människor och de bor i hela 44 stater. Alla är dock inte medlemmar i EU, som idag har 28 stater. Antalet stater i EU ökar och minskar, och snart får vi se hur Storbritannien lämnar EU genom Brexit. Det kommer dock inte Irland göra, som tur är.

Om du är sugen på att upptäcka Europa finns det förstås mycket att göra. Europa har dessutom flera olika klimatzoner, vilket gör att många reser till länderna kring medelhavet. Vädret lockar kanske mest, men även maten. Att resa runt i Europa är verkligen en upptäcktsfärd, för trots att många stater har gått med i den europeiska unionen är länderna trots allt väldigt olika. Europa har en våldsam historia med många krig, men förhoppningsvis är det slut på allt krigande.

Trots allt är Europa världens rikaste världsdel. USA är fortfarande världens rikaste land, men om man räknar in staterna i EU överstiger de samlade staternas BNP utan tvekan USA. Det skiljer sig dock en hel del vad det gäller prisnivåerna inom de olika länderna. Just nu är det faktiskt billigare ju längre österut man kommer, och länderna runt medelhavet har tyvärr blivit lite väl dyra för oss svenskar.

En liten doldis i Europa är Irland och inte minst Irlands huvudstad Dublin. Dublin grundades av vikingar och har sedan dess utvecklats till att bli en miljonstad. Det var på 1000-talet som Dublin etablerades av vikingarna och det finns förstås mycket historia att utforska i Irlands huvudstad.

Av allt som finns att se och utforska är Dublin Castle äldst. Delar av slottet är från 1100-talet, även om det mesta är från 1700-talet. Ett annat intressant landmärke att besöka är Dublins spira, som sträcker sig 120 meter upp i luften och som har kostat nästan 40 miljoner kronor att bygga.

Naturligtvis vill du bo på hotell när du är i Dublin. Passa på att stanna några nätter och utforska staden till fots. Det går att hyra cyklar enkelt i Dublin och det finns många nybyggda cykelbanor. Tänk dock på säkerheten och var noga med att tänka på att det är vänstertrafik i Irland, precis som i Storbritannien. Det är förstås enklare när man cyklar än när man kör, men ändå väldigt viktigt att tänka på för oss svenskar som är vana vid högertrafik sedan 1967.

Och ha en trevlig resa!

 

 

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.