Vad är kryptovalutor och kryptospel?

Intresset för kryptovalutor är för tillfället större än någonsin. Kryptovalutor har funnits i många år nu, det var år 2009 den första och fortfarande den största kryptovalutan kom, Bitcoin. Varför kryptovalutan uppstod var som en respons för finanskrisen 2008. Till exempel är en Bitcoin i skrivande stund värd mer än en halv miljon svenska kronor.

Det finns idag över 10,000 olika kryptovalutor, men det kommer nya varje vecka och ett antal försvinner.

Vad är kryptovaluta?

Kryptovalutor är en typ av digitala valutor, men kan omvandlas till alla traditionella valutor. Det är för närvarande endast centralbanker som hanterar större mängd pengar än vad kryptovalutorna gör. Det finns väldigt många olika kryptovalutor, men de som har ett väsentligt börsvärde är – för tillfället – Bitcoin, Ethereum, Binance Coin, Solana och Cardano.

Vilka är riskerna?

Innan du börjar handla med någon kryptovaluta är det viktigt att du läser på ordentligt, CryptoRunner är en lämplig sida för att hitta all den informationen du behöver. Handel med kryptovalutor är en högriskmarknad eftersom de kan tappa mycket av sitt värde på kort tid. Kryptovalutorna regleras nämligen inte av några centralbanker eller stater, vilket kan innebära att det inte finns något referensverktyg för att kontrollera hur värdet är, eller kommer att bli.

Det finns för tillfället planer på att kryptovalutor ska bli klassade som råvaror snarare än valutor och Skatteverket i Sverige har valt att klassa kryptovaluta som andra tillgångar, istället för en valuta.

Det finns inget fullskaligt skydd mot eventuella tekniska fel. Vilket kan betyda att kryptovalutor är känsliga för dataintrång.

Vad är kryptospel?

Play-To-Earn spel är mobil/data spel som ligger på en blockkedja och spelarna kan tjäna interna kryptovalutor från spelet. Hur man tjänar valutan är enkelt att beskriva, det gäller att klara uppdrag, bygga upp sina karaktärer i spelet och klara uppdrag.

I grunden är det exakt samma spelidé som ett vanligt traditionellt spel, där man ska försöka samla till exempel äpplen, diamanter eller mynt för att uppgradera dina karaktärer och köpa nya objekt. Stora skillnaden mellan ett vanligt spel och ett kryptospel är att i ett kryptospel kan du som spelare välja att sälja dina insamlade föremål mot kryptovalutor. Vilket alltså är innebörden i namnet Play-To-Earn.

 Vilka är riskerna?

Att gå in i ett helt nytt spel innebär ofta att valutan är lågt värderad. Skulle ett helt nytt spel bli populärt är däremot chansen mycket stor att värdet ökar. Skulle dock spelet inte bli lika hajpat som du trott, så kommer såklart värdet minska rejält. Nya spel innebär stor chans och framförallt – stor risk.

Skatteverket är också på hugget när det kommer till kryptovalutor. Varje köp som sker med kryptovaluta ska deklareras som en avyttring, vilket är motsatsen till investering.

Vilka kryptospel finns på marknaden?

Det absolut största spelet i skrivande stund är Axie Infinty, som med sina en miljon spelare har en marketcap på över fyra miljoner dollar.

Sorare är ett spel som innebär att du byter fotbollskort. Korten/spelaren blir mer värda om spelaren på kortet levererar i verkligheten. Ett spel som ökar mer och mer för varje dag som går.

Splinterlands är en typ av kortspel som liknar Pokémon. Skillnaden är att Splinterland enbart går ut på strategiska val av kort inför varje spelomgång.

Framtida kryptospel

Många spelutvecklare har som mål att erbjuda ett kryptospel, år 2022 kommer utbudet av kryptospel se bättre ut.

Epic Games som har drygt 30 miljoner spelare kommer inte skapa sina egna kryptospel. VDn Tim Sweeney har däremot sagt i en tweet att han gärna arbetar med befintliga kryptospel.

Steam har valt att inte gå in som plattform för kryptospel, vilket kanske inte är så lyckat, eftersom plattformen har över 60 miljoner användare varje dag.

Hur ser framtiden ut?

Framtiden ser på det stora hela mycket ljus ut när det kommer till kryptovalutor. År 2021 blev ett bra år för alla innehavare av kryptovalutor när Paypal och Mastercard hoppade på tåget. Det ryktas även att fler stora betalningsjättar vill vara med.

En professor på Harvard University vid namn Kenneth Rogoff sa till Investopedia att marknaden kan explodera under de kommande fem åren och att det samlade värdet kan stiga till mellan fem och tio triljoner dollar.

Det finns också människor som inte tror lika mycket på kryptovalutor. Anledningen är att kryptovaluta behöver vara centraliserad för att få ett eget inneboende värde, vilket är något som går emot själva syftet med varför fenomenet uppstod.

Den svenska riksbanken har också börjat undersöka användning av blockkedjor i och med planerna på E-kronan. Den blockskedjetekniken är tänkt att kunna verifiera alla svenska transaktioner och dokument. Några exempel på användningsområden för det är lagfarter, pantbrev och lånehandlingar.