Witcher 3:s försäljningssiffror ökar extremt efter Netflixserien

Det är alltid ett vågspel när någon bestämmer sig för att ta en serie och överföra den till ett annat medium. I många av fallen gör det andra mediet sämre ifrån sig än originalet eller blir till och med ett fruktansvärt misslyckande.

Det finns många exempel av serier som adapterades till ett annat medium och helt enkelt inte funkade. The Last Airbender (2010) och alla Resident Evil-filmerna (2002-2017) är några exempel på filmer som inte har lyckats med att framföra det som gjorde deras källmaterial så framgångsrika.

Men det finns också de adaptioner som fungerar eller till och med kompletterar källmaterialet och blir lika älskade av fans som originalverken. Vissa gör till och med bättre ifrån sig än källmaterialen.

Många av Telltales Games spel utspelar sig i olika världar som har skapats av andra, om det så är tecknade serier (The Walking Dead (2012) och A Wolf Among Us (2013)) eller böcker (Game of Thrones (2014)) och de har använt källmaterialen med extremt goda resultat. Ingen kan väl heller glömma The Lord of the Rings-trilogin (2001-2003), som ingen trodde att det skulle gå att göra filmer av.

The Witcher

TV-serien The Witcher (2019) är en av dessa adaptioner som har lyckats väldigt väl. Den är baserad på Andrzej Sapkowskis bokserie, precis som TV-spelen gjorda av CD Projekt Red.

Inte nog med att serien har fått höga betyg, den har även gett TV-spelet Witcher 3: Wild Hunt en ökning med över 500% i försäljning av fysiska kopior sedan CD Projekt Red mätte för ett år sedan. De hade räknat med att siffrorna skulle öka en del när Witcher 3 kom ut på Switch, men Netflix-serien gav dem en oväntad boost. Även The Witcher-böckernas försäljning ökade med över 500%. Man kan lugnt säga att vågspelet lönade sig.

The Witcher kommer att få en andra säsong nästa år. Det ska bli intressant att se om serien kommer fortsätta att underhålla Witcher-fans. Eller kommer serien att gå samma öde som andra adaptioner som inte lyckades hålla måttet?

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).