Bra och dåligt med The Hobbit

Trilogin om Bilbo och hans äventyr i The Hobbit-filmerna har avslutats och det med bravur. Men även om jag tyckte att trilogin lyfte en hel del när den väl var avslutad, finns det en hel del jag inte tycker fungerar. Här är en lista på bra och dåliga saker i trilogin.

Hobbit

 

 

Med risk för SPOILERS för dig som inte har sett filmerna:

 

 

Dåligt:

Längden – det behövdes inte tre filmer för att berätta den här historien, den är väldigt utdragen. En, möjligtvis två, hade räckt.

Radagast (Sylvester McCoy) – tillför ingenting annat än att få oss må dåligt över fågelboet.

Örnarna – ärligt talat, var Jackson verkligen i ett så stort behov av att försöka upprepa känslan från Sagan om Konungens Återkomst?

Mikael Persbrant – fick till slut väldigt lite tid på duken, och tur är väl det. Ingen större rollprestation och inte alls samma figur som boken beskriver i form av Beorn.

För lite fokus på Bilbo – Boken handlar mycket mer om Bilbo och inte om nekromantikern, Radagast, orcerna med flera … Vi vill se ”tjuven” med sitt smarta, smygande sätt. En del finns med, men inte tillräckligt.

Nekromantikern – Störande dåligt, blev aldrig någon riktig ond fiende trots den uppenbara utvecklingen till ni-vet-vem.

 

Bra:

Smaug – en grymt välgjord drake och en av de bästa jag sett på film. Katla, släng dig i väggen.

Bilbo (Martin Freeman) – filmernas huvudperson spelas fantastiskt bra av Freeman och han är som klippt och skuren för rollen.

Gandalf (Ian McKellen) – lika klockren som alltid.

Alfrid (Ryan Gage) – Hur rolig som helst. Uppfriskande egoistisk där alla, eller åtminstone nästan alla – Stephen Fry var ju också med som sjöstadens härskare – är lite för präktiga.

Trollen – Skitroliga.

Kopplingen till trilogin – Tillsammans med Billy Boyds avslutande hitlåt kopplas The Hobbit-trilogin väldigt väl ihop med Lord of the Rings-trilogin.

Känslan och mänskligheten – Mitt i allt elände finns det hopp och värme, där lyckades trilogin lika bra som de tre Lord of the Rings-filmerna.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste inläggen en gång per vecka:

Genom att prenumerera på e-postlistan godkänner du att Spel och Film sparar din e-postadress, med syftet att skicka nyheter och sammandrag av bloggen. Du kan när som helst avsluta prenumerationen och via vår sida för Data Privacy begära att dina personuppgifter tas bort.

Din e-postadress är säker hos oss, vi använder den för utskick en gång i veckan och för att ge dig tips om exempelvis tävlingar. Just nu har vi 242 prenumeranter.
Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

2 kommentarer

  1. Lyfte trilogin pga av den sista delen eller när du såg till helheten? För sista delen tycker jag tyvärr var den absolut svagaste av de tre filmerna och vad gäller helheten märks det att det är mycket av en barnbok. Jag håller med om dina tre första styrkor men skulle vilja lägga till Richard Armitage som Thorin — tyckte han blev en jättebra figur inom seriens ramar. Och din näst sista styrka blev en svaghet i mina ögon — försöken att koppla ihop de två trilogierna blev alldeles för krystade. Den avslutande scenen med Ian Holm undantagen.

    • Den lyfte av flera anledningar, men framför allt för att den röda tråden framträdde bättre och berättelsen blev lite mer vuxen, men det är klart att barnboksdragen finns kvar. Den är lite för snäll. Fast jag tyckte nog att själva hopkopplingen faktiskt fungerade, mest med tanke på sången i slutet och känslan av äkta vänskap. Där är nog jag lite barnslig. Richard Armitage som Thorin håller jag med om att det är en styrka, även om jag tycker att han spelade över lite i del tre.

2 trackbacks/pingbacks

  1. Recension: Black Panther (2018) - Spel och Film
  2. TV-serien om Lord of the Rings - Spel och Film

Kommentarer är stängda.