Recension: Black Panther (2018)

Black Panther
Photo: Matt Kennedy. ©Marvel Studios 2018.

Black Panther

199
6

Handling

6.0/10

Skådespelare

5.5/10

Ljud och musik

5.5/10

Stämning

6.0/10

Effekter

7.0/10

Marvels artonde film handlar om Black Panther, där kampen om vibranium står i centrum. 

Black Panther är en karaktär jag inte haft särskilt stor koll på, och jag var mycket nyfiken på om den svarta pantern skulle vara en ny favorit, eller bara ytterligare en karaktär bland alla superhjältar som Marvel producerar.

I filmen handlar det mycket om den fiktiva metallen vibranium. Vibranium kommer från en metorit som kraschade på jorden för 10 000 år sedan, och som stammarna i landet Wakanda, som grundats när den första svarta pantern enade stammarna.

Efter att kung T’Chaka har dött är det hans son T’Challa (Chadwick Boseman) som ska ta efter och bli den nya Black Panther. Alla har en chans att utmana honom, och jag ska inte avslöja något om hur det går med utmaningarna, men det kan vem som helst räkna ut att det är klart att han kommer att bli utmanad.

black panther
Photo: Matt Kennedy. ©Marvel Studios 2018

Samtidigt har en grupp kriminella stulit vibranium från ett museum, vilket förstås inte är bra då vibranium kan användas för att skapa kraftfulla vapen. Invånarna i Wakanda har använt vibranium under lång tid för att utveckla överlägsen teknik, men de använder den inte för något annat än att se till att den egna nationen får leva i fred.

Det finns mycket som talar för den här filmen. Jag gillar tekniken, jag gillar hemligheterna kring Wakanda och det jag gillar allra mest är de afrikanska mytologierna. Men allt berättas på ett rörigt sätt och det är få av skådespelarna jag tycker är särskilt trovärdiga. Allt känns väldigt krystat. Dock glänser Martin Freeman i rollen som CIA-agenten Everett K. Ross. Visserligen är det lätt att se honom som Bilbo även här med sin lite förvirrade framtoning, men det fungerar väldigt väl.

Dessutom är det nästan aldrig jag känner mig särskilt engagerad i hur det går för huvudpersonerna. Det är inte tillräckligt mycket som ställs på spel och filmen ger inte mycket utrymme till att utforska några inre konflikter – som dock finns och som har en stor betydelse för handlingen.

Totalt sett är det en OK superhjältefilm. Inte den sämsta, men långt ifrån den bästa och mest sevärd för att den innehåller häftiga effekter och en annorlunda plats och kultur.

Fakta Black Panther

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 7.1
Bild: 16:9 Widescreen, HD 1080p, Widescreen (2.39:1)
Språk: Engelska
Längd (min): 134
Text: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2018-06-29
Regissör: Ryan Coogler
Åldersgräns: 11 år

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.