De bästa filmerna från 1990

1990

När jag först började tänka igenom vilka filmer från 1990 som jag tyckte platsade på en topplista var det svårt. Jag trodde nästan att jag inte skulle få till en lista, men ju mer jag grävde desto mer lossnade det. 1990 var ett ok filmår ändå, med en hel del filmer som fick tävla om att komma in på topp-tio.

Därför tänkte jag börja med utmanarna, de filmer som var nära men som inte klarade toppen – och med en liten förklaring:

Pretty Woman – bra film, viktigt ämne och välspelat av Gere och Roberts, men inte min kopp te.

Jakten på Röd Oktober – Sean Connery i toppform, definitivt min typ av film, men svårt att klara sig till topplistan eftersom den tidvis ändå blir rätt tråkig.

Hotet från underjorden – Hade det funnits en plats 11 så hade den här filmen tagit den platsen. Den var helt klart närmast att ta sig in, mycket på grund av att den är så osannolik och faktiskt spännande. Välspelat av Kevin Bacon.

Rovdjuret 2 och Die Hard 2 – Båda uppföljare, och det är alltid svårt. Bra filmer och helt klart sevärda än idag. Men likväl är de uppföljare utan så mycket nytt.

Med det sagt, över till topplistan, med en rätt stor spridning bland genrer.

10 – Darkman

En lite mer jordnära superhjälte-film, mörkare än många andra. Liam Neeson som Darkman och Frances McDormand som hans flickvän. Jag gillade verkligen stämningen i Darkman.

9 – Misstänkt för mord

Misstänkt för mord (1990) | MovieZine

Misstänkt för mord var långtifrån lika bra som Vittne till mord, och även om de två filmerna inte har med varandra att göra är Harrison Fords skådespelande underskattat. Han spelar han en advokat som blir misstänkt för mord och filmen är än idag helt klart sevärd.

8 – Dödlig puls

Flatliners (1990) Movie Review on the MHM Podcast Network

Här är det stämningen och den udda handlingen som gör att Dödlig puls hamnar högt på listan. Kiefer Sutherland överraskar och intressant nog har både han, Julia Roberts och Kevin Bacon två toppfilmer under år 1990…

7 – Arachnofobia

It Used To Be Better Episode 21- Arachnophobia – FrankenCulture

Spindelfobi, spindlar i mängder och en relativt mjuk stämning som alla kan gilla gör Arachnofobia till en riktigt bra film. Julian Sands kan inte bara vara Warlock, han kan också vara spindelforskare på ett övertygande sätt. Men bäst är Jeff Daniels och Harley Jane Kozack som herr och fru Jennings. Och just det, John Goodman gör ett kul inspel…

6 – Lida

The King of Adaptations: Misery (1990) — Talk Film Society

Inget riktigt bra filmår utan en Stephen King-film. Lida är i mina ögon en av de bästa filmatiseringarna, där Kathy Bates gör en väldigt övertygande roll som Annie Wilkes. James Caan är inte riktigt lika bra i rollen som författaren Paul Sheldon – men det spelar mindre roll. Det Kathy Bates som bär upp hela filmen.

5 – Ghost

ghost movie pictures | Movie Posters: Demi Moore - Ghost 1990 ...

Vacker, sorglig och romantisk på en och samma gång. Jag har aldrig tyckt att Demi Moore är någon bra skådis, men Patrick Swayze gör en bättre roll och bäst av alla är Whoppi Goldberg som det motvilliga mediet Oda Mae Brown.

4 – Edward Scissorhands

Edward Scissorhands Movie Review

Udda filmer som Edward Scissorhands som tvingat alla att öva på att skriva sax på engelska är något jag gärna ser. Pastellfärgade hus, massor av magi, tragik och kärlek i en blandning som bara kan komma från Tim Burton. Johnny Depp och Winona Ryder när de var som bäst.

3 – Total Recall

1990

Taskiga effekter om du ser den idag, men en av Schwarzeneggers bästa filmer. Även Sharon Stone gör en riktigt bra roll och det är klart att en film som den här blir bra i händerna på en av filmvärldens giganter – Paul Verhoeven.

2 – Uppvaknanden

Robert de Niro och Robin Williams i en film som helt enkelt är makalöst bra. Rörande djup och med Williams förmåga att skämta på ett tragiskt sätt.

1 – Young Guns II

Uppföljaren till Young Guns gjorde vad många filmer inte kan, den slog förväntningarna på en uppföljare. Jag har svårt att än idag avgöra om del två är bättre än del ett, men helt klart är det en av de bästa västernfilmerna som gjorts. Makalöst bra skådespeleri av Emilio Estevez, Lou Diamond Philips, Kiefer Sutherland, Christian Slater och många fler.

Fler Filmspanare har förstås tagit en titt på år 1990:

Filmitch
Movies noir
Fiffis filmtajm
Rörliga bilder och tryckta ord
Jojjenito
Fripps filmrevyer
FLMR
Absurd cinema