Filmrecension: 10 Cloverfield Lane

Har du tänkt att bygga dig ett eget skyddsrum, bara utifall att, kan du få mängder av inspiration från 10 Cloverfield Lane. Spel och Film recenserar en klaustrofobisk film där alla domedagsprofeter får vatten på sina kvarnar.

När Michelle (Mary Elizabeth Winstead) vaknar upp efter en olycka befinner hon sig i ett skyddsrum, under marken. Hennes räddare, Howard (John Goodman), berättar för henne att världen har blivit obeboelig. Det enda som håller dem vid liv är bunkern, där Howard har bunkrat upp allt som behövs för att överleva i flera år. Det finns gott om så kallade preppers runt om i världen som förbereder sig på just det här och kanske just därför är filmen så intressant. Vad skulle egentligen hända om världen gick åt pipan?

Det står dock klart för Michelle att den gode Howard är inte så god egentligen. Även om han uppträder som den bästa av gentlemän har han gott om regler och han verkar inte direkt vara beredd på att införa någon demokrati nere i bunkern. Det visar sig snart att de är tre personer, då även Emmett (John Gallagher Jr) befinner sig under Howards skydd. Av honom får Michelle veta ett och annat, vilket gör att hon bestämmer sig för att hon måste fly för att få reda på sanningen.

John Goodman as Henry; Mary Elizabeth Winstead as Michelle; and John Gallagher Jr. in 10 CLOVERFIELD LANE; by Paramount
John Goodman as Henry; Mary Elizabeth Winstead as Michelle; and John Gallagher Jr. in 10 CLOVERFIELD LANE; by Paramount

10 Cloverfield Lane är en underbart tänkvärd film och det är många tankar som får lov att luftas under filmens gång. Som att det kanske trots allt är en väldigt bra idé att förbereda sig för det värsta. Det kan trots allt hända. Att vara rädd för apokalypsen idag är inget unikt. Det finns gott om preppers och folk som fokuserar på att överleva i princip vad som helst. Är det bara paranoia, eller en sund överlevnadsstrategi?

Oavsett vilket är 10 Cloverfield Lane en mycket välgjord film. Låg budget, instängda miljöer och ett manus som egentligen inte är särskilt komplicerat. Ändå innehåller den här filmen allt och John Goodman gör sin bästa film på länge. Precis som Mary Elizabeth Winstead. Och John Gallagher Jr åker med, med en framträdande ärlighet som är svårfångad. Jag kan inte annat än att ge 10 Cloverfield Lane toppbetyg. Bland det bästa jag sett på länge.

 

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

3 kommentarer

  • Cool, jag läste din recension och hade missat helt att det var Nichols som låg bakom både den här och Take Shelter. Han måste vara en prepper helt enkelt. Kul, jag gillade Take Shelter också. Svårt att välja vilken som var bäst.

   • Haha, nej, du hade inte missat nåt alls. Nichols ligger inte bakom 10 Cloverfield Lane. Jag var nog otydlig i min text. Drog paralleller mellan Nichols Midnight Special och 10 Cloverfield Lane. Den ena kom på bio, den andra inte.

7 trackbacks/pingbacks

 1. Vinn biljetter till La La Land med symfoniorkester - Spel och Film
 2. Vinn biljetter till La La Land med symfoniorkester – Carling Creations
 3. Ni vann biljetter till La La Land in Concert - Spel och Film
 4. Ni vann biljetter till La La Land in Concert – Carling Creations
 5. Recension: Kong: Skull Island (2017) - Spel och Film
 6. Recension: Kong: Skull Island (2017) – Carling Creations
 7. Recension: The Cloverfield Paradox (2018) - Spel och Film

Kommentarer är stängda.