De fem mest lukrativa e-sporterna

Vad är e-sport? För dig som inte redan vet, så betyder e-sport ”electronic sport” och är alltså tävlingar inom dataspel. De första tävlingarna hölls faktiskt redan på 1970- och 80-talet, men då tävlade man i så kallade ”arkadspel” som är en form av spelmaskin. Det kom bland annat runt 10 000 besökare till Ataris mästerskap i det klassiska Space Invaders. Men trots detta så har e-sporten länge varit en subkultur med utvecklare, amatörer och fans som arrangerar tävlingar. I början av 2000 och fram till 2010 började e-sporten att rota sig, och spelproducenter började göra spel specifikt inriktat mot den marknaden.

E-sport har växt kraftigt de senaste åren. Spel som Dota 2, League of Legends, Fortnite, SMITE och Call of Duty är några av de mest populära spelen, och de har även några av de största prispotterna. Men även priserna hos mindre spel som kortspelet Hearthstone och basketspelet NBA ökar stadigt. Det krävs mycket träning för att bli duktig. De professionella spelarna har lagt ned mycket tid och skillnaden på ett proffs och en amatör är lika stor som i klassiska sporter som fotboll eller ishockey. Det krävs träning och åter träning för att bli bra och för att kunna tjäna pengar på sporten.

I vilka spel finns mest pengar – professionellt och för betting

Att spela professionellt är inte möjligt för alla som spelar, inte heller att vinna så mycket pengar att det går att leva på det. Enligt en av våra källor finns det andra sätt att tjäna pengar på e-sport, och det är att betta på dem, något som blir mer och mer populärt eftersom det är ganska lukrativt.  Det finns en rad spel att satsa på. Från snabba FPS (first person shooter) till taktiska RTS (real time strategy). Förutom att spelen är otroligt varierande så är även betting systemet på e-sport spännande. Det finns olika betting-stilar du kan välja – högre risk och avkastning och andra med lägre risk och avkastning.

Oftast är bettingen bäst där de professionella tjänar mest. Anledningen är solklar eftersom dessa spel är de som syns och märks på marknaden. Men vilka spel ska du då hålla ögonen på? Ett spel som verkligen är aktuellt just nu är Fortnite då World Cup i detta spel står för dörren. Det ligger hela 30 miljoner i potten för detta spel.

Ett annat spel som ofta toppar listorna är DOTA 2, här kammar spelarna hem vinstsummor i mångmiljonbelopp. Leauge of Legends, Starcraft II och Counter Strike är ytterligare spel där vinstsummorna ligger på 10–20 miljoner dollar. Dessa är helt klart värda att betta på och är du sugen, läs tipsen nedan.

Hur du säkrar störst vinstchans

Här kommer det några tips på hur du ska få större vinstchans och större avkastning. Först och främst handlar det om att betta med förnuft. Håll koll på din ekonomi och var smart. Till exempel rekommenderas det att sätta av ett visst belopp, som är rimligt för dig, varje månad som kan gå till betting på e-sport. Betting är kul och spännande och för den som är insatt kan det ge stor avkastning. Men det är som med det mesta inom betting – lite riskabelt. Men så länge du är klok och aldrig satsar mer än vad du har råd till så är det riskfritt.

Det andra tipset är att sätta dig in i de e-sporter du vill betta på. De fem spel som vi nämnde ovan är stora inom e-sport och betting. Här finns det mycket information att ta del om dem och olika artiklar som du kan kolla in. Ju mer information du har om spelet, spelarnas aktuella form och resultat samt vilka som spelar, desto mer välgrundade beslut kan du ta när det gäller ditt bet. Det är ofta mycket att tänka på när det gäller e-sporter och de regler som gäller men läs på. Det är det absolut bästa tipset.

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.