Recension: Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (2019)

Extremely Wicked

En av världens mest kända och dessutom mest skrämmande seriemördare var Ted Bundy, som nu gestaltats av Zac Efron i filmen med den långa titeln Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile.

Själva titeln är intressant i sig. Som om det inte räckte med bara Extremely Wicked eller Extremely Evil behövs det fler ord. Men räcker de? Aldrig i livet. Ted Bundy var en fullständig galning som ställde till med mer skada och elände än de flesta andra människor. Det har förstås funnits galningar som tagit livet av fler, men det är något med seriemördarmentaliteten som gör dem extra skrämmande.

I Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (hädanefter bara Extremely Wicked) får vi ett lite annorlunda perspektiv av seriemördaren Ted Bundy. Delvis berättas det ur Liz Kendalls perspektiv. Liz, som spelas ypperligt bra av Lily Collins, var Teds flickvän och en av de få som överlevde. Jag ska inte berätta mer om hur deras relation utvecklas, men perspektivet är riktigt bra.

Dessutom gör Zac Efron en suverän tolkning av Ted Bundy. Tar man en titt på dokumentären, som också går på Netflix, är det skrämmande hur lik han är. Bundy var charmig och såg bra ut, vilket var en av anledningarna till att han lyckades så bra och så länge. Enda stora skillnaden är att Bundy hade en helt annan sorts stirrande blick, som Efron inte lyckats frammana.

Mycket är redan känt om Ted Bundy, men det finns några nyheter i Extremely Wicked (åtminstone för mig) och det är skrämmande att se historien om honom få liv i en väldigt välgjord film. Sjuttiotalskänslan är stark och hur folk pratar och lever är mycket nära hur det var på den gamla goda tiden. Inte för att den egentligen var så god, sjuttiotalet var rätt stökigt, särskilt i USA där många politiska konflikter pågick.

Filmen vittnar om mänsklighetens värsta sidor och som domaren (suveränt spelad av John Malkovich) summerar (ej ordagrant): Det är en tragedi för mänskligheten. På alla sätt.

Betyg Extremely Wicked: 5/5

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

1 trackback/pingback

  1. Recension: Tolkien (2019) - Spel och Film

Kommentarer är stängda.