Recension: Tolkien (2019)

Tolkien

Filmen om Tolkien och hans liv är inte bara en berättelse om en känd författare, det är en film som berättar en hel del om hur Ringen blev till.

Han hade det inte lätt från början, den gode John Ronald Reuel Tolkien. Hans far dog tidigt i hans liv, hans mor fick kämpa så gott det gick och John och hans bror levde knapert tillsammans med mamman.

Filmen tar oss till en början fram och tillbaka mellan första världskriget och Tolkiens uppväxt. Det är intressant att se alla element i Tolkiens uppväxt som ger honom inspiration till ringen och det är ingen tvekan om att hela familjen gillade att både höra och att berätta berättelser.

Nicholas Hoult spelar J.R.R Tolkien och han gör det mästerligt. En tänkare, förtjust i språk och berättelser. Det är lätt att föreställa sig att den gode författaren var precis som Hoult gestaltar honom. Den tidiga romansen med Edith Bratt (Lily Collins) står förstås i centrum för berättelsen, liksom de sällskap som Tolkien både bygger upp och deltar i.

För den som är intresserad av honom som person är det en perfekt film, om än lite väl långsam ibland. För en tittare som bara vill veta mer eller vill se en dramatiserad berättelse om en verklig person är det förmodligen en film som riskerar att tråka ut tittaren. Även om mycket är dramatiserat så är det inte en vansinnigt spännande handling. Det känns sällan som om något står på spel, utan allt går på räls.

Trots detta är Tolkien förstås väldigt intressant och spännande för alla oss som älskar Sagan om Ringen-filmerna. Men även för ett fan som jag är närmare 2 timmar och 20 minuter lite väl mycket.

Betyg: 3/5

Fakta Tolkien

Recenserad på: Blu-ray

Bild: HD 1080p, Widescreen (2.39:1)
Språk: Engelska
Längd (min): 111
Releasedatum: 2019-11-18
Regissör: Dome Karukoski
Åldersgräns: 15 år

1 trackback/pingback

  1. Recension: Tolkien (2019) - Filmfeed

Kommentarer är stängda.