Det blev ingen CD: intervju med Jonas Strandberg

Jag hade nöjet att göra en intervju med Jonas Strandberg, standup-komikern och poddaren från Horred som började sin karriär 2013 och som bl.a. har showerna Savantsyndrom och Jonas Strandberg för alltid i sin portfolio. Anledningen till intervjun var att hans första filmprojekt, Det blev ingen CD, har premiär nu i augusti. Intervjun må ha varit över e-mejl, men det var omöjligt att inte lägga märke till Jonas entusiasm när han pratade om filmen.

Hur kom det sig att du började med standup-komedi?

Jag började med standup för att bota min scenskräck och för att jag kände att jag inte var så bra på någonting, mer än att kanske skriva. Så jag ville renodla den sidan och bli jättebra på att skriva jättekul!

Hur kom du in på att producera filmer?

Film har alltid varit min stora passion. En stor dröm har länge varit att göra skräckfilm, vilket förhoppningsvis blir nästa projekt. En liten cool, svinläskig kortfilm liksom. Men just det här projektet tog sin början när jag pratade med Simon Gärdenfors i hans podd Arkiv Samtal om att det vore coolt med en dokumentär om den här mystiska lilla notisen. Han sa bara ”Varför gör du inte det bara?” Och det hade jag inget bra svar på.

Berätta lite kort om Det blev ingen CD.

Det här är en film om en notis om ingenting. Det blev ingen CD är en fin och rolig film tycker jag, men jag är väldigt nervös inför releasen, eftersom projektet har fått mer uppmärksamhet än jag någonsin kunnat ana.

Finns det någon särskild ståuppkomiker eller filmproducent som har inspirerat dig?

Jag gillar Winnebago Man och Searching for Sugarman väldigt mycket när det kommer till dokumentärer. Särskilt Winnebago Man har inspirerat mig väldigt mycket inför Det blev ingen CD. Den är fängslande, rolig och lägger väldigt mycket arbete på något ganska litet – att spåra upp den arga mannen från Winnebagos reklamfilmer från 80-talet.

Har du lärt dig någonting nytt?

En grej jag lärt mig är hur otroligt mycket mer arbete det är med en film än jag trodde. Och hur svårt det är att få ihop pusselbitarna logiskt och underhållande, även om själva pusselbitarna i sig håller hög nivå. Men jag jobbar med världens bästa klippare och fotografer, vilket underlättar enormt.

Några råd till andra som funderar på att bli standup-komiker eller filmproducenter?

Hmm. Råd. Svårt. Typ att man bara ska göra det, som Simon sa till mig. Sluta göra upp planer över saker du ska göra och gör det bara. Sätt deadlines, tvinga dig att följa dem. Bara kör.

///

Tack så mycket för att du ställde upp på den här lilla interjun, Jonas, och som likasinnad ”inte känner att jag är så bra på någonting, mer än att kanske skriva” önskar jag dig lycka till med alla dina framtida projekt och att Det blev ingen CD blir en succé!

Om Jill Johansson 387 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).

1 trackback/pingback

  1. Det blev ingen CD: intervju med Jonas Strandberg - Filmfeed

Kommentarer är stängda.