1986 års bästa filmer

Det är bara att konstatera, 1986 var ett fantastiskt filmår. Faktum är att det kanske var det bästa filmåret hittills, med många filmer som platsar på min topplista. Minst tre av dem går till historien hos mängder av människor och frågan är om vi någonsin kommer att få ett så här bra filmår igen.

10. Big trouble in Little China

MSDBITR FE019

Den mytiska bilden av Kina får komma till sin rätt i Big trouble in Little China. Här får vi följa kampen mellan det onda och det goda, med Kurt Russell som slåss för allt som är gott utan att själv vara särskilt god – åtminstone inte från början. Den här filmen är regisserad av John Carpenter, som stått bakom fler filmsuccéer där även Kurt Russell har medverkat (Flykten från New York, The Thing).

9. Blue Velvet

blue-velvet-8

David Lynch gjorde surrealistiska filmer långt innan Twin Peaks och i mina ögon är Blue Velvet en av hans bästa filmer, även om Dune inte kommer långt efter. Även här spelar Kyle McLachlan i en av huvudrollerna och resultatet är grymt.

8. Flugan

fly1

Teleportation – möjligt eller ej? I Flugan får vi svaret, där Jeff Goldblum och Geena Davis spelar mot varandra i ett udda kärleksdrama. Flugan slog rekord när den visades i Sverige och långt efter premiären kunde gemene man diskutera och äcklas av scenerna. Jeff Goldblum visade en gång för alla att hans bästa roll är som vetenskapsman, vilket vi fick se även i Jurassic Park.

7. Moskitkusten

the-mosquito-coast

Moskitkusten, med tre av mina favoritskådespelare – Harrison Ford, River Phoenix och Helen Mirren – intar en säker sjundeplats på listan över 1986 års bästa filmer. Vad som händer när man rycker upp sin familj för att dra ner till djungeln i Centralamerika är filmens grundtema och det är väldigt intressant att se hur konflikterna utvecklar sig.

6. Labyrint

Labyrinth 01

David Bowie var en av behållningarna i klassiska Labyrinth, men bäst av allt var Jennifer Connely när hon ger sig av på sitt äventyr bland ett gäng troll, eller goblins eller vad de nu är. En magisk berättelse med mycket mer känsla än fungerande specialeffekter.

5. Tre Amigos

Humorn är på topp när tre av åttiotalets främsta komiker – Martin Short, Steve Martin och Chevy Chase – ger sig av till Mexico för att spela in film… Scenen med den sjungande busken och den osynlige svärdsmannen är historisk.

 

4. Rosens namn

rosens.namn

Året är 1327 och en episk mordgåta på ett kloster står på menyn. I Rosens namn spelar Sean Connery grymt bra tillsammans med Christian Slater och en bättre film om en medeltida tillvaro är svår att finna.

3. Highlander

highlander.connor.and.heather

Det kan bara finnas en och film nummer tre på topplistan slåss hårt för att nå plats ett. Christopher Lambert är Highlander, hur mycket han än försöker spela apa. Sean Connery tar sig in på ännu en placering och Highlander är en film jag aldrig kommer att glömma.

2. Stand by me

standbyme_940x341

Stå bredvid mig när fyra pojkar ger sig av ut på äventyr och det blir inte mycket bättre än så här. Bara en film lyckas ta sig förbi Stand by me 1986 och det beror inte på att Stand by me är sämre, den är bara annorlunda.

1. Aliens

Aliens-inside

Det finns bara en sak att säga. They’re commin’ out of the god damned walls. Aliens vinner topplistan över 1986 års bästa filmer.

 

Här är några listor från mina vänner i bloggvärlden:

Fiffis Filmtajm

Fripps Filmrevyer

Rörliga bilder och tryckta ord

Filmitch

Movies-Noir

Filmfrommen

Jojjenito

 

Köp filmerna på CDON:

Aliens

Stand by me

Highlander

Rosens namn

Three Amigos

Labyrinth

Flugan

Blue Velvet

Big trouble in Little China

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

19 kommentarer

 1. Hela FYRA överlapp mellan våra listor, det måste vara något slags rekord? 😉 Blev sugen på att se om Moskitkusten nu.

   • Det kan vi absolut diskutera. Cobra är en mörk, spännande, suggestiv, härlig, thrillerklassiker, utan en enda överflödig scen med skådespelare av yppersta klass i samtliga roller, huvudrollsinnehavaren är dessutom iklädd en form av platåskinnsko av herrmodell för att verka aningens längre än dom 173 centimeter han är (frugan är typ en halvmeter längre ändå så klackskon är tämligen bortkastad men det klapprar fint när han går på asfalt). Cobra är helt enkelt en FENOMENAL film och självklart hjälper Stallones närvaro till men jag tror den hade fungerat bra även med någon annan karaktärsskådespelare i huvudrollen. Inte Arnie dock. 😉

    Aliens är också bra men den klarar inte lika många omtittar utan att falna 😉

    • Aj, där var min ömma tå. Jag har sett om Aliens huuuur många gånger som helst och den är bättre än någonsin. 🙂 Nu måste jag dock se om Cobra, som jag minns som en kalkon redan på den gamla goda tiden. Det mesta var bättre på åttiotalet, men inte Cobra. Är det verkligen mörk? Jag minns bara en ändlös serie actionscener där Stallone ser lite… nödig ut. 🙂

 2. Då ska vi se vad vi tycker:

  10. Big Trouble in Little China såg jag för första gången för bara något år sedan. Gillade den, men så gillar jag John Carpenter och Kurt Russell.
  9. Blue Velvet är det många som gillar. Tycker den är bra, men topp tio platsar den inte på för egen del.
  8. Flugan är given på listan och jag har den högre upp. När jag såg den senast var den bättre än jag mindes den som.
  7. Moskitkusten blev jag lite besviken på måste jag erkänna. Minns inte riktigt vad det var som inte funkade.
  6. Labyrint är jag osäker på om jag sett. Då var det när jag var liten. Har lite svårt för fantasy rent generellt så tveksam till den. Jennifer Connelly var något att bita i 😉
  5. Tre amigos är väldigt omtyckt ser jag. Gillar den också och är uppväxt med den. Men topp tio material är det inte riktigt för mig.

  4. Kul att se Rosens namn så pass högt upp. Gillar den också och med på min lista.
  3. Highlander såg jag inte när det begav sig, ändå fann den en plats på min lista. Funkar förvånansvärt bra att blanda gammalt med 80-tal.
  2. Stand by Me är det många som gillar. Har aldrig favorit en riktigt favorit, men ser gärna om den lite då och då.
  1. Aliens är ganska given på listan, men den har halkat ner på listan på senare år. Håller Alien klart högre nuförtiden.

 3. En del överlapp

  10 Ingen favorit trots Carpenter och Russell

  9 På min lista

  8 Även denna

  7 Har bara sett en gång och fann den lite småtrist men det var länge sedan sist typ 86/87

  6 Ingen favorit har lite svårt för genren

  5 På listan

  4 Bubblare hos mig

  3 Bra då men inte speciellt bra nu

  2 För många skrikiga barn

  1 För mycket macho och gnäll i min bok tämk vad bra filmen kunnat bli om inte Vasquez och Hudson varit med 😉

 4. Haha, inget fan av Big Trouble… men bilder är ju underbar! Och så var det härligt att se Labyrinth på en lista, även om den ”bara” fick bubblarstatus hos mig

9 trackbacks/pingbacks

 1. Årets bästa filmer: 1986 | FILMITCH
 2. FILMÅRET 1986
 3. 1986 års tio bästa filmer | Rörliga bilder och tryckta ord
 4. 10 i topp: Filmer 1986 | Jojjenito – om film...
 5. Recension: Stand by me (1986) - Spel och Film
 6. Recension: Stand by me (1986) – Carling Creations
 7. Den bästa filmmusiken från åttiotalet – Carling Creations
 8. Det blev ingen CD: intervju med Jonas Strandberg - Spel och Film
 9. Fem måsten i San Francisco – Livsgurun.se

Kommentarer är stängda.