Recension: Stand by me (1986)

Stand By Me

9

Handling

7.5/10

Skådespelarna

9.0/10

Filmkänsla

10.0/10

Musik

9.5/10

Pros

  • Känslan
  • Enkelheten
  • Äventyret

Stand by me – som baseras på Kings berättelse The Body (Höstgärning på svenska) – handlar om fyra tolvåriga killar som ger sig ut på äventyr en sommar för att hitta ett lik. Vi ger dig en recension av Stand by Me.

Jag vet inte hur det är för dig, men om du är som jag och har en känsla av att somrarna var eviga när du växte upp kommer du att känna igen dig direkt i den här filmen. Snart trettio år har gått sedan Stand by Me hade premiär och den är lika bra än idag – kanske för att somrarna aldrig tar slut i våra minnen.

Berättelsen är enkel. Vi får följa Gordie Lachance (Wil Wheaton) när han och hans vänner Chris Chambers (River Phoenix), Teddy Duchamp (Corey Feldman) och Vern Tessio (Jerry O’Connell) bestämmer sig för att se om de kan hitta kroppen efter en ung man som blivit påkörd av tåget. De följer tågspåren och äventyren de råkar ut för är enkla, men det verkliga äventyret utspelas i relationerna mellan pojkarna och hur de bemöter alla svårigheter. Antagonisterna i filmen består dels av ligisterna i Ace Merrills (Keifer Sutherland) gäng, men också i grabbarnas rädslor.

Stand by me

Vad som gör Stand by me väldigt sevärd är egentligen inte handlingen, utan att vi som tittare kan identifiera oss med pojkarna – kanske för att vi längtar till vår egen barndom eller för att vi någon gång stött på samma sorts utmaningar. Längtan tillbaka till den eviga sommaren, ett mindre komplicerat liv – fast livet känns just då som tillräckligt komplicerat – gör att igenkännandet är stort.

Mycket mer än så ska inte sägas om Stand by Me. Det är en fantastisk berättelse, med en grymt bra titellåt av Ben E. King, och det är en perfekt film att bara åka med i. I melankolin över att River Phoenix dog alltför ung och vi får se honom i sin oförstörda ungdom blir filmen också ett vittne på att den eviga sommaren tar slut. Men under en och en halv timme kan vi låta oss luras, och bara njuta av en riktigt bra film.

 

Köp Stand by me på:

CDON – Blu ray

CDON – DVD

 

Vill du läsa en intressant artikel om berättelsen som Stand by me baseras på kan du klicka här. Artikeln jämför filmen och boken på ett mycket bra sätt. Filmen och förlagan har väldigt många likheter och i stort följer filmen boken väldigt väl. Men det finns en hel del som skiljer sig och mycket är svårt att missa – om man inte letar efter skillnaderna som författaren till nämnda artikel har gjort.

 

Fakta Stand by me

Recenserad på: DVD
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 16:9 Fullscreen, 16:9 Widescreen
Språk: Engelska
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Originaltitel: Stand by Me
Regissör: Stephen King
Åldersgräns: 15 år

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

4 kommentarer

    • Jag är lite kluven, är nästan alltid mer positiv till Kings böcker framför filmerna (även om jag tycker många av filmerna är riktigt bra) – men jag gillar verkligen filmen och känslan den lyckas förmedla. Tror jag såg den innan jag läste berättelsen, vilket förstås kan påverka omdömet. Har ett minne av att boken har ett annat slut, men inte helt säker.

5 trackbacks/pingbacks

  1. 1986 års bästa filmer - Spel och Film
  2. 1986 års bästa filmer – Carling Creations
  3. Missa inte listan över 100 filmer - Spel och Film
  4. Recension: Come and find me (2016) – Carling Creations
  5. Helgtävling: Vinn Castle Rock - Spel och Film

Kommentarer är stängda.