Dödshot skickade till folket bakom The Last of Us: Part II

Neil Druckmann och andra som har jobbat med The Last of Us: Part II har fått många dödshot av fans. Redan innan spelet hade lanserats fanns det en högljudd grupp människor som klagade. De flesta klagomålen var över att Ellie kysser en tjej i trailern, trots att det redan hade bekräftats i The Last of Us: Left Behind (2014) att hon gillar tjejer.

Så här skriver Druckmann på Twitter: ”Although we welcome critical discussion, we condemn any form of harassment or threats directed towards our team and cast. Their safety is our top priority, but we must all work together to root out this type of behaviour and maintain a constructive and compassionate discourse.”

I en podcast pratade han om att det är meningslöst för honom att försöka övertyga de här människorna att sluta med deras trakasserier. Det kommer inte att ändra vad de tycker. Vad han däremot vill betona är det definitivt har gått över gränsen när folk börjar skicka dödshot. Dessutom har han ingen förståelse för folk som hetsar upp sig så mycket över ett TV-spel. Han har själv fått ta emot hot, för det mesta över att han är en s.k. ”homoälskande radikal feminist”. Många av dem verkar också störa sig på att han är en jude.

Hot mot Laura Bailey

Laura Bailey, som har rösten till Abby i spelet, har fått ta emot mer hot än de andra. Innan spelet hade kommit ut spreds ryktet att Abby skulle vara en transkönad kvinna, vilket senare visade sig vara felaktigt. Men ryktet fick transfobiska spelare att börja skicka hotbrev till både studion och till henne.

///

Detta bör vara självklart, men det tål att bli upprepat. Det kvittar hur mycket man hatar ett spel: att skicka dödshot är aldrig okej. Om du känner någon som gör detta, säg till dem att lägga av. Du kanske inte kan ändra deras åsikt, men du kan sätta ner foten och visa att du inte stödjer deras beteende.

Om Jill Johansson 389 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).