Dokumentären Lemmings: Can You Dig It? släpptes på spelets 31-årsdag

Idag har det kommit ut en ny dokumentär om det gamla, extremt populära TV-spelet Lemmings för att fira dess 31-årsdag.

Dokumentären, som heter Lemmings: Can You Dig It?, filmades under pandemin och pratar om vilka personer som låg bakom det första spelets stora succé, undersöker varför det blev en sådan hit och tar en titt på hur spelet har inspirerat några av världens mest populära TV-spelsserier. Filmen gjordes på beställning från Lemmings-utgivaren Exient och är regisserad av Richard Wilcox från That Video Company.

Här är några av personerna som blivit intervjuade för dokumentären: Adrian Powell, Alyson Conway, Brian ’Biscuit’ Watson, Chris Scullion, Chris van der Kuyl, Eli Mouawad, Enrique Hervas, Gary Penn, Gary Timmons, Gary Whitta, Ian Hetherington, Jake Montanarini, James Roadley-Battin, Kish Hirani, Larry Bundy Jr, Mike Dailly, Nia Wearn, Nick Gorse, Paul Farley, Peter Molyneux, Robin Gray, Russell Kay, Ryan Locke, Silvio Micalef, Steve Hammond, Tim Wright och Trista Bytes. Vad de har att göra med Lemmings får du reda på om du tittar på filmen. Den är helt fri på Youtube (du kan välja att titta på den här på artikeln om du vill.)

För de som inte vet vad Lemmings är

I Lemmings har spelare kontroll över ett antal (ofta 100) små grönhårade varelser kallade lemmings som ska lyckas ta sig till ett mål utan att dö på vägen. Spelarna har ett visst antal handlingar de kan ge till olika lemmings under tidspress. Lemmingsarna stannar aldrig, inte ens när nästa steg kommer att leda dem till en säker död. Därför är det upp till spelarens intelligens att leda dem till målet. Eller så kan man välja att spränga dem i småbitar om och om igen. Det är helt upp till spelarna.

Namnet

Namnet Lemmings kommer från de så kallade lämmeltågen, ett fenomen, som nuförtiden har blivit bevisat vara felaktig, där lämlar hade så starka vandringsinstinkter att de vandrade rätt ut i haven och drunknade. Ett passande namn för varelser utan någon som helst överlevnadsinstinkt.

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).