Fem European Film Award-nomineringar till Triangle of Sadness

European Film Academy har idag avslöjat nomineringarna till European Film Award, som går av stapeln i Reykjavik lördagen den 10 december. Guldpalmsbelönade Triangle of Sadness är nominerad i fem kategorier, bland annat Bästa film. Flera nomineringar har även tillkännagivits för de svenska samproduktionerna Holy Sprider, A House Made of Splinters och Godland.

Handling

I Triangle of Sadness följer vi det unga modellparet Carl (Harris Dickson) och Yaya (Charlbi Dean). Filmen tar avstamp i modevärldens finrum och fortsätter på en lyxyacht tillsammans med miljonärer, vänliga vapenhandlare och en marxistisk sjökapten (Woody Harrelson). Allt avslutas på en öde ö där hierarkierna i kampen om överlevnad vänds upp och ned.

Nomineringarna

Triangle of Sadness, regisserad av Ruben Östlund och producerad av Erik Hemmendorff och Philippe Bober, är nominerad i kategorierna Bästa film, Bästa regi, Bästa manus, Bästa manliga skådespelare (Zlatko Buric). Dessutom har filmen blivit nominerad till en European University Award, som tillkännagavs för en månad sedan.

Stor succé

Triangle of Sadness gör nu ett succétåg världen över och har nått en bra bit över en miljon besökare. I Frankrike har hittills 525 000 biljetter sålts och i förra vecken gick filmen upp på 600 biografer i USA. Nyligen passerade filmen 100 000-strecket på svenska biografer.  

”Triangle of Sadness fantastiska framgångar fortsätter med de här nomineringarna. Så roligt och välförtjänt. Vi noterar även med stor glädje att samproduktionerna Holy Spider, A House Made of Splinters och Godland, som Filminstitutet varit med och stöttat, också fått flera nomineringar,” säger Anette Novak, vd Svenska Filminstitutet.

Andra nominerade filmer

Samproduktionen Holy Spider, regisserad av Ali Abbasi och samproducerad av Eva Åkergren, är nominerad i fyra kategorier, inklusive Bästa film, Bästa regi, Bästa manus och Bästa kvinnliga skådespelare (Zar Amir-Ebrahimi).

Ytterligare två samproduktioner med Sverige är nominerade: dansk-isländska Godland av Hlynur Pálmason (samproducerad av Mimmi Spång) där skådespelaren Elliot Crosset Hove nominerats och dansk-svenska A House Made of Splinters av Simon Lereng Wimont (samproducerad av Tobias Jansson) som blivit nominerad för Bästa dokumentär. Tidigare har det tillkännagivits att Sanna Lenkens Comedy Queen blivit nominerad till Young Audience Award.

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).