Filmrecension: Captain Fantastic – DVD (2016)

Captain Fantastic

150
9.3

Handling

9.5/10

Skådespelare

9.5/10

Stämning

10.0/10

Ljud och musik

8.0/10

Pros

  • Gripande
  • Tänkvärd
  • Skådespelarna

Vi har tidigare recenserat Captain Fantastic på Spel och Film. Då var det på bio och nu blir det en andra titt när det är dags för kaptenen att släppas på DVD. 

Vissa mästerverk mår bra av att lagras, andra tappar vid andra titten och några håller i all evighet för hur många omtittar som helst. På bio vann dessutom Captain Fantastic en hel del på de storslagna naturscenerna, med mycket närvaro och ett stadigt lugn. Hemma i biosoffan får en DVD-produktion inte riktigt samma grepp, men det spelar faktiskt ingen roll. Captain Fantastic hade nästan kunnat vara i svartvitt utan att tappa.

På knappa tre månader har jag inte hunnit glömma särskilt mycket av handlingen. Ben (Viggo Mortensen) lever tillsammans med sin fru Leslie (Trin Miller) och deras sex barn i vildmarken i norra USA. Leslie är när filmen börjar inte med dem, vilket får sin förklaring. Och behovet av förklaringar är många, men efter att ha sett filmen på bio kan jag koncentrera mig på andra saker när jag ser Captain Fantastic igen. Just själva titeln funderade jag inte så mycket på vid första titten, men nu börjar jag se betydligt fler tecken på vad titeln handlar om – egentligen.

captain fantastic

Det är ingen tvekan om att Captain Fantastic faktiskt vinner på en andra titt. Den är precis lika gripande som första gången, och möjligtvis mer tänkvärd. Jag tänker återigen på hur enormt synkade barnen är med Viggo, hur äkta de känns i sitt skådespelande och det stora moraliska dilemmat är lika intressant och rörande som första gången. Captain Fantastic är fortfarande en av årets bästa filmer.

 

Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen (2.40:1)
Språk: Engelska
Längd (min): 114
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2016-12-05
Regissör: Matt Ross

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.