1981 års bästa filmer

1981

Nu är det återigen dags att lista de bästa filmerna från ett särskilt år – och nu har turen kommit till 1981. Ett år fyllt av bra filmer, framtidshopp och en fantastisk ekonomisk tillväxt. De tio bästa filmerna från detta magiska år är enligt oss:

10. Ur dödlig synvinkel
for-your-eyes-only
Roger Moore är inte riktigt lika bra som Sean Connery när det gäller att vara James Bond, men han har en solklar andraplats. Ur dödlig synvinkel är i mina ögon den näst bästa filmen vad det gäller Moores Bond-filmer.

9. Das Boot
Ubåtsfilmens original, ett klockrent mästerverk, med musik som lever än idag.

8. Operation Outland
Sean Connery på Jupiter, kan det bli bättre? Möjligtvis om man lägger till ett mordmysterium.

7. Time Bandits
1981
Tidsresande dvärgar i en Terry Gilliam-film som blandar komedi och fantasy på ett makalöst bra sätt. Andra Sean Connery-filmen på listan.

6. En brud för mycket
Dudley Moore när han är som bäst och där det dessutom är väldigt svårt att veta om han verkligen är nykter i filmen eller inte.

5. Evil Dead
Det är lite svårt att säga om den första filmen är bäst eller inte, inte minst med tanke på att Bruce Campbell är i högform i Army of Darkness, men vad det gäller 1981 har Evil Dead en klar femteplacering.

4. Fredagen den 13:e del 2
Gillade man inte del ett kan man utan tvekan gilla del 2 i Fredagen den 13:e-serien. Här är det första filmen där Jason börjar spöka på riktigt. Och en film som har en tagline som ”the body count continues” måste ju bara få en fjärdeplats.

3. The Road Warrior
Klart annorlunda mot både föregångarna och uppföljarna, men dystopisk så det förslår. Mel Gibson gör en av sina allra bästa roller när han spelar Mad Max.

2. Excalibur
Hade det inte varit för Indiana Jones hade Excalibur knipt förstaplatsen. En oerhört bra film om Kung Arthur och legenden runt honom. Som legenden ska vara, punkt slut. Inget First Knight-trams här inte.

1. Jakten på den försvunna skatten

Harrison Ford som Indiana Jones.
Harrison Ford som Indiana Jones.

Indiana Jones är Harrison Ford, eller är det tvärtom? Steven Spielberg kan göra äventyrsfilmer och den första filmen om Indy är den bästa.

 

Andra filmspanare har också listat de bästa filmerna och de hittar ni här:

Filmfrommen

Flmr

Film och Media

Fripps Filmrevyer

Filmitch

Movies Noir

Jojjenito

Rörliga bilder och tryckta ord

Fiffis Filmtajm

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

12 kommentarer

 1. Hela fem överlapp! En hel del nostalgi för oss gamlingar…

  Största överraskningen för mig på din lista är nog En brud för mycket… 🙂

 2. Outland-filmen med Sean Connery har jag inte sett sen VHS-tiden, kanske borde bli ändring på det nu. 🙂
  Fin lista och en toppen-etta! Såklart! *fist bump*

 3. Outland hade jag med som bubblare. Time Bandits borde jag gilla eftersom jag gillar Gilliam men den funkade inte. Bilden du har med visar nog vad jag inte gillade. Farsartade fånigheter. Var dock länge sen jag såg den.

  Excalibur borde jag se. Verkar vara en mustig legend.

 4. Jag har inte sett Das Boot än men resten av filmerna som vi inte överlappar är alla klart sevärda – bevisar bara vilket kanonår detta är.

  • Helt rätt, ett riktigt bra filmår. Och jag som missade en av de bästa filmerna (Flykten från New York)… Men jag är lite osäker på hur bra Das Boot är idag, det har ju trots allt kommit en hel del ubåtsfilmer efteråt som alla är bra och känns lite modernare. Men den har några styrkor och på en lista över 1981 års bästa filmer måste den bara vara med. 🙂

7 trackbacks/pingbacks

 1. 10 i topp: Filmer 1981 | Jojjenito – om film...
 2. FILMÅRET 1981
 3. Topp tio filmer år 1981 | Film & Media
 4. 1981 års tio bästa filmer | Rörliga bilder och tryckta ord
 5. Recension: King Arthur - Legend of the Sword (2017) - Spel och Film
 6. Skådespelare i samma sorts roller - Spel och Film
 7. BankID har revolutionerat vår nöjeskonsumtion - Spel och Film

Kommentarer är stängda.