Hot Lava – Golvet är lava!

Gillar du plattformsspel eller var du ett fan av Mirrors Edge? Då ska du testa Hot Lava.

Spelet är fortfarande i sin Beta version, men Klei Entertainment har valt att göra en öppen Beta, något som innebär att vem som helst kan prova. Spelet kostar dryga 80 kronor så det kommer förmodligen inte svida allt för mycket i plånboken. Det kan kanske kännas lite sisådär att behöva betala för att hjälpa utvecklaren. Men tro mig när jag säger att det här är årets roligaste spel.

Är du född under 80- eller 90-tal så kommer det här spelet att locka fram nostalgiska känslor. Det är fånigt, färgglatt och actionfyllt, precis som barndomens tv-serier. Till och med introfilmen (som bara den är värd en extra titt) är utformad i samma överdrivna stil som exempelvis TMNT-serien från 90-talet. Här finns en superskurk och, förstås, ett team av modiga hjältar som ska stoppa honom.

Spelupplevelsen

Alla som varit i närheten av små barn vet att de gärna klänger på möblerna om ingen stoppar dem. I Hot Lava får ditt inre barn leva ut sina fantasier. Här är golvet lava. Bokstavligen. Spelaren tar kontroll över en actionfigur som sedan hoppar, klättrar och gör allt i sin makt att ta sig igenom mer eller mindre avancerade hinderbanor utan att nudda golvet. Spelet kan också spelas i grupp med upp till åtta spelare per server. Så bjud in vännerna för någonting riktigt annorlunda.

Kontrollerna är smidiga och träffsäkra. Det finns dock ett litet problem med att spelaren glider en aning efter landning. Det låter inte så allvarligt, men blir problem när du bara har några centimeter att landa på. Glidfunktionen är en del av spelets bas där momentum, alltså rörelseenergi, är det viktigaste. Ju mer rörelseenergi desto större och längre hopp kan du göra vilket gör det lättare att hitta genvägar genom banorna. Du kan även undvika att glida alls om du konstant hoppar vidare. Men detta kan vara svårt för en nybörjare och därför blir funktionen lite av ett frustrationsmoment till en början.

Det är också oerhört lätt att råka missa den där kanten som du siktade på, bara för att få ett dopp i lavan. Problemet med att karaktären dör tämligen frekvent, även för vana spelare, mildras dock av systemet med checkpoints som finns efter banan. Det innebär att du aldrig behöver spela om hela banan bara för att du råkade komma lite snett i landningen.

Slutligen, en liten varning: Har du anlag för åksjuka så är nog Hot Lava inte rätt spel för dig!

 

 

Om Diana Mossbring 16 artiklar
Till vardags frilansande copywriter och översättare. På fritiden spelfantast med förtjusning för både fysiska och digitala spel. Har genom åren samlat på mig en ganska imponerande samling och spelar gärna både AAA-titlar och indiespel från gamla, nya och okända spelutvecklare.