Recension: Ready Player One (2018)

Ready Player One

199
7.4

Handling

6.5/10

Skådespelare

8.0/10

Ljud & Musik

7.5/10

Stämning

6.5/10

Effekter och Filmteknik

8.5/10

I många filmer är framtiden aldrig en särskilt trevlig plats. I Steven Spielbergs nya framtidsfilm Ready Player One är världen en kaotisk plats.

Det är 2045 och världen, eller åtminstone den del vi får se i Ready Player One, ser ut som en soptipp. Det är inte så konstigt att folk i den här världen söker sig till den virtuella verkligheten Oasis, där du kan vara vem du vill och uppleva vilka äventyr som helst. Fast det är klart, du måste vara duktig på att samla pengar även där.

MISSA INTE: Fram till 2018-08-04 pågår vår tävling där du kan vinna Ready Player One.

Wade Watts (Tye Sheridan) lever med sin moster och hennes misslyckade pojkvänner. De bor dessutom, som så många andra, i ett skjul och det är förstås inte konstigt att Wade vill fly verkligheten. Han vill också delta i den tävling som Oasis skapare, excentrikern James Halliday (Mark Rylance), har släppt efter sin död. Tävlingen går ut på att hitta ett påskägg i Oasis och det är förstås allt annat än lätt. Till sin hjälp får Wade den mystiska Art3mis (Olivia Cooke) och hans bäste vän Aech. Mot sig har han Nolan Sorrento (Ben Mendelsohn), som är VD för ett företag vi namn Innovative Online Industries (IOI). IOI vill själva kontrollera OASIS, något den som hittar påskägget ska kunna göra – plus att hen blir oerhört rik.

Ready Player One är full av åttiotalsreferenser såväl som referenser till en mängd olika filmer. Att hitta alla referenserna är i sig ett påskäggsletande och ibland kommer jag på mig själv med att något förvirrad ha lyckats missa en del av handlingen. Det är charmigt, men ibland blir det för mycket.

ready player one

Samtidigt är det en actionfylld film med en hel del nyttig moral kring eskapism. Det kan vara kul att spela spel, men man ska definitivt inte spänna på sig VR-glasögonen och stanna där. Effekterna är riktigt bra och för den som gillar spel blir det lätt att faktiskt dregla över möjligheterna OASIS kan erbjuda spelaren.

Dock är filmens största problem att den inte riktigt berör. Det är för mycket en fantasivärld som inte knyter an tillräckligt till vår värld och karaktärerna, som oftast syns som sina avatarer, blir också rätt distanserade. Hur det går för en avatar kunde jag inte bry mig mindre om, och trots filmens 2 timmar och 20 minuter räcker inte tiden till för några fördjupningar. Istället är det effekterna, OASIS och världen som fascinerar. Samt ett plus i kanten för åttiotalsreferenserna, inklusive musiken.

Det räcker till ett starkare betyg än medel, men det räcker inte hela vägen till toppen.

Fakta Ready Player One

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: Dolby Atmos, DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.40:1), HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 139
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2018-08-06
Regissör: Steven Spielberg
Åldersgräns: 12 år

Fler Filmspanare har filmspanat:

Fiffis Filmtajm

Rörliga bilder och tryckta ord

Movies-Noir

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

2 trackbacks/pingbacks

  1. Ni vann Ready Player One - Spel och Film
  2. Hot Lava - Golvet är lava! - Spel och Film

Kommentarer är stängda.