Identity V – mobilspel på ett nytt sätt

Vad tänker du på om jag säger mobilspel? Kanske tänker du på Candy Crush eller kanske något av alla enklare ”Point and click”-spel som finns på marknaden. I många fall klent maskerade som pussel- eller skräckspel. Och inte är väl mobilspel någonting för den som faktiskt gillar att spela dataspel…eller?

Våra mobiler blir allt kraftfullare och idag bär vi bokstavligen runt på små minidatorer i fickan eller handväskan. För visst kan du göra det mesta på mobilen som du kan göra på datorn. Det som hittills begränsat mobilerna är det mycket mindre minnet och tillgängliga programmeringsspråk. Mobilen har helt enkelt inte samma utrymme som en regelrätt dator, och inte heller samma arbetsminne eller prestanda när det gäller grafik. Detta håller dock långsamt på att förändras.

Om du ändå fnyser åt mobilspel är frågan…fnyser du åt Final Fantasy, Heartstone och Fortnite också? De finns nämligen alla tillgängliga som mobilspel och sannolikheten talar för att fler spel som vi idag spelar på datorn också kommer bli tillgängliga på mobilen. I den senare generationen av spel för mobilen finner du även Identity V från Kinesiska NetEase. Spelet är helt gratis, dock med möjlighet till köp i spelet.

Vad är Identity V?

Identity V är ett 1 vs 4 spel vilket är lite lustigt då du från början tar på dig rollen som en författare som förlorat minnet och därför sadlat om till detektiv. Det som först verkar vara ännu ett spel med utforskning som enda inslag förändras snabbt när detektiven  hittar dagböcker i en övergiven herrgård. Via dagböckerna får han tillgång till andra personers minnen och spelet tar fart på allvar. Spelet är ett arenaspel där 4 spelare tar på sig rollen som överlevande medan 1 spelare väljer att spela jägaren. Jägarna är olika typer av skräckinjagande monster. Från en mördarclown till mer fantasifulla varelser som Hastur (från Cthulhu-mytos) till monsterlika geishor.

Även överlevarna kan anta flera olika skepnader som var och en har sina egna specifika förmågor. Målet för spelarna är att knäcka diverse kodapparater och därefter öppna en låst port. Samtidigt måste de undvika jägaren som kan fånga dem och sedermera också döda dem. Spelarna kan även hjälpa varandra med koderna eller genom att släppa loss tillfångatagna spelare innan tiden gått ut. Vissa karaktärer har även förmågan att tillfälligt slå ut jägaren vilket ger de andra möjlighet att fly.


 

Om 2 eller fler överlevande lyckas fly vinner överlevarna, om det blir lika många dödade som flyende så blir det oavgjort och om Jägaren fångar fler än 2 så är det Jägaren som vinner. De poäng som spelarna tjänar efter  spelen kan sedan användas för att låsa upp fler karaktärer och på så sätt gå framåt i spelet.

Spelet blir stundtals riktigt intensivt och spännande. Matcherna kan dock dra ut på tiden om jägare och överlevande är jämspelta så se till att du har tid på dig. Avbryter du i förväg kommer du nämligen att straffas under nästa match.

Allt som allt är det ett intressant spel, väl värt att testa. Framför allt då det är gratis att ladda ner. Lobbyn är ofta välfylld av spelare från hela världen, så sannolikheten är stor att du hittar andra att spela men även om du inte har tillräckligt många intresserade vänner för att fylla ett helt team. Dessutom finns en lång rad olika övningskapitel så att du kan öva de olika momenten innan du väljer att spela på riktigt.

Så varför inte testa nästa gång du vill prova någonting nytt? Det här är ett spel som inte lämnar någon besviken.

Om Diana Mossbring 16 artiklar
Till vardags frilansande copywriter och översättare. På fritiden spelfantast med förtjusning för både fysiska och digitala spel. Har genom åren samlat på mig en ganska imponerande samling och spelar gärna både AAA-titlar och indiespel från gamla, nya och okända spelutvecklare.