Konsol eller PC – vad väljer du?

KRÖNIKA

Den ständiga frågan brukar ofta fylla olika spelforum på nätet, och argumenten är lika många som det finns spelare.

Själv har jag pendlat fram och tillbaka. Jag tyckte rätt länge att det var rätt skönt att slippa installera spel och hålla på att kämpa med drivrutiner såväl som uppdateringar. Spelkonsolerna har alltid haft fördelen att spelen var hyfsat färdiga och man behövde inte bry sig om att spelen kunde krascha (ja, det hände, men betydligt mer sällan än på PC).

Samtidigt har PC alltid haft fördelen att prestandan skjuter snabbt iväg och det går att krama ut mer kräm ur en dator än en konsol. Spelkonsolen är bara som bäst när den släpps, sedan springer teknikutvecklingen ifrån.

När spelkonsolerna också blev hemmets multimediacenter fick de ytterligare en fördel, men den fördelen har hamnat på efterkälken med trevliga prylar som Apple TV – som väldigt enkelt streamar Netflix och andra streamingtjänster.

Enkelheten med Steam har gett PC en fördel som spelkonsolerna också har fått – det finns en hel del spel tillgängliga digitalt. Nu behöver man inte köpa spel på skiva längre och det underlättar enormt. Fast problemet med spelkonsolerna är att många spel är exklusiva för vissa konsoler. Det börjar vi förvisso se även på olika speltjänster, där vissa titlar bara dyker upp på speltillverkarnas egen distributionskanal – något som gör att PC-spelen får en nackdel som vi tidigare bara sett hos spelkonsolerna.

För närvarande håller jag mig till PC, men om det kommer en bra standardiserad VR-tjänst på nästa generations spelkonsol ligger konsolerna bra till igen.

Som tur är behöver man ju inte välja. Det kostar lite mer, men varför inte ha både spelkonsol eller PC? Då blir förstås frågan vilken spelkonsol man ska välja…

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

1 trackback/pingback

  1. Konsol eller PC – vad väljer du? - Filmfeed

Kommentarer är stängda.