Leonardo DiCaprio spelar Jim Jones i kommande film

Leonardo DiCaprio kommer att spela den religiösa kultledaren Jim Jones i en kommande film av manusförfattaren Scott Rosenberg (Venom (2018), Kangaroo Jack (2003)).

Jim Jones och Jonestown

Jim Jones var kultledare för en grupp på över 900 människor som levde tillsammans i ett isolerad samhälle i Guyana kallad Jonestown. Redan i början av 70-talet avlägsnade han sig från traditionell kristendom och började kalla sig själv för Gud. Han grundade Jonestown 1974 och fick folk att flytta dit genom att locka dem med idéen att Jonestown skulle vara ett socialistiskt paradis där amerikanskt folk kunde bo och bli kvitt tyrannin från den amerikanska regeringen.

År efter år manipulerade Jones befolkningen. Han fick dem att göra lojalitetstest, skrämde upp dem med tanken på att kapitalisterna skulle komma och förstöra deras liv och gjorde till och med självmordstest för att se om de skulle vara villiga att dö för honom i framtiden.

Det var dock Jones rädsla för den amerikanska regeringen som blev slutet för samhället. När politikern Leo Ryan reste till Guyana för att undersöka Jones Peoples Temples blev Jones hysterisk. Trots att Ryan inte hade mycket negativt att säga om samhället var Jones övertygad om att deras liv var över. Han beordrade Ryans död. Efter det bestämde han att det var dags för kulten att dö – och alla dess medlemmar med den.

I november 1978 beordrade Jones sina följare att utföra rituellt självmord genom att dricka cyanid blandat med Kool-Aid. De flesta av dem lydde hans order. Själv dog Jones genom ett självvållat pistolskott i skallen. Trots alla år av predikan och hur han sa till sina följare att ”dö med värdighet” valde han själv att dö snabbt medan hans följare, både vuxna och barn, fick lida fruktansvärt innan de själva dog.

DiCaprios kommande projekt

DiCaprio har ett fullt schema framför sig. Förutom att spela Jones kommer han även vara med i Netflixs Don’t Look Up i december. Han kommer även att vara med Martin Scorseses Killers of the Flower Moon och spela huvudrollen i den engelska versionen av Another Round.

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).