Recension: Gilbert Grape (1993)

gilbert

Med Johnny Depp, Leonardo DiCaprio och Juliette Lewis i samma film så är det väl knappt konstigt att Gilbert Grape är en helt fantastisk film.

Gilbert Grape (Johnny Depp) tar hand om sin utvecklingsstörda lillebror Arnie (Leonardo DiCaprio). De bor i den tråkiga småstaden Endora tillsammans med sin extremt överviktiga mamma och två systrar. Gilbert känner sig tvungen att ta hand om familjen, och samtidigt längtar han därifrån. Men när han träffar Becky (Juliette Lewis) så får han något annat att tänka på.

Även om What’s eating Gilbert Grape, som är filmens originaltitel, är en ganska tragisk och deprimerad film så finns det så mycket mer. Den är gripande, vacker och intressant. Och trots att både Johnny Depp och Leonardo DiCaprio är väldigt unga här så lyfter de verkligen den här filmen. Det är onekligen kul att se dem tidigt i deras karriärer, och man blir knappast förvånad över att dessa två har blivit två av våra största skådespelare.

Gilbert Grape är en film man måste se. Det är en ganska tung film, och den lämnar förmodligen inte någon oberörd. Både Johnny Depp och Leonardo DiCaprio är perfekta för dessa roller, och bara det faktum att båda två är med i filmen gör den sevärd. Men karaktärerna är lika beundransvärda som dessa skådespelare, inte minst Gilbert Grape vars omtanke om familjen – och framför allt Arnie – verkligen berör en.

Det här är en film som är svår att beskriva, det går inte riktigt att sätta ord på den. Man måste helt enkelt se den för att verkligen förstå vilken fantastiskt fin film det är. Och även om den kan verka rätt simpel så är den allt annat än just det – den är varm, gripande, vacker, rörande, djup och – inte minst- väldigt, väldigt sevärd.

Om Josefine S. Andersson 12 artiklar
Josefine är en frilansskribent med högskoleexamen i Kreativt Skrivande. Skrivandet har alltid varit en stor del av hennes liv, och hennes stora intresse - näst efter familjen. Hon spenderar fritiden med sin sambo och deras son, och älskar att resa, tatuera, träna och att se på film och serier.