Mazin uttalar sig om episod 3 av The Last of Us

Det har gått över ett halvår sedan The Last of Us-serien kom ut på HBO. Allt eftersom episoderna kom ut väcktes starka känslor hos alla som tittade på serien. Dock var det inte alla som hade positiva känslor över vad serien hade att erbjuda. Craig Mazin, seriens showrunner och en av dess manusförfattare, pratar om en av de mer hatade episoderna.

Kritiken och Mazins svar

Att en adaption får negativa recensioner är ingenting ovanligt – fans är ofta väldigt beskyddande över vad de älskar och The Last of Us är ingen undantag. Men även med detta i åtanke, så blev oerhört många upprörda över särskilt en episod – Episode 3: Long, Long Time. Självklart fanns det adaptionsklagomål (många hade sett fram emot att se ett möte mellan Ellie och Bill och tyckte inte om att de aldrig träffades) vilket är fullt förståeligt. Däremot var det också många som ogillade episoden både för att de ansåg att den var ”filler” eftersom det inte skedde mycket zombieaction och för att fokuset låg på homosexuella par, och detta är kritik som Mazin vägrar att ta på allvar.

Även om de inte hade någon screentime tillsammans i spelet var det tydligt redan då att Bill och Frank var ett homosexuellt par, så folk som var upprörda över att det var mer utvecklat i serien är helt enkelt homofobiska och därför hade Mazin ingenting att säga till dem. Däremot hade han detta att säga till de som ansåg att det var filler: ”I think this episode advances the story more than any other episode we have’- because it’s not plot, it’s character. It’s the letter Bill leaves behind to Joel that powers the rest of the show.”

///

The Last Us var aldrig en berättelse om zombies, utan en berättelse om hur människor lever i en värld som fallit sönder och hur mycket av deras medmänsklighet de är beredda att slänga åt sidan för deras överlevnads skull. Framför allt är det en berättelse om hur långt man kan gå för någon man älskar och precis som Mazin säger är episod 3 ett praktexempel på detta. Kom ihåg: bara för att du inte gillar ett avsnitt gör det inte till en filler.

Om Jill Johansson 387 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).