Nästa års julkalender har börjat sin inspelning

Det är tre månader kvar till årets julkalender, Trolltider – legenden om Bergatrollet, har premiär, men redan nu startar inspelningen av 2024 års julkalender i Norrbotten. Snödrömmar är ett spännande juläventyr som utspelar sig i en magisk fjällvärld. I centrum står två samiska flickor, systrarna Ristin och Aila som blir indragna i ett mysterium. De måste trotsa sina rädslor, lyssna på sina drömmar och bege sig långt in i naturens mysterium för att kunna rädda sin skidort.

Handling

Den lilla familjedrivna skidorten Gavmofjäll är i normala fall ett snöparadis, men just den här december faller ingen snö på fjället, trots att alla andra fjäll runt omkring gnistrar vita. Systrarna Ristin och Aila inser snart att Gavmofjäll inte är någon vanlig plats, och blir indragna i ett mysterium där kryptiska drömmar öppnar dörren till fjällets hemligheter.

Skådespelare

Barnens roller spelas av Ellá Márge Nutti och Hedvig Åhrén. I övriga roller ser vi bland andra Anna Åsdell, Pávva Pittja, Olle Sarri, Christine Meltzer, Shirley Clamp och Måns Nathanaelson.

Snödrömmar är skapad av Jonas Wallerström, Inger Scharis och de samiska författarna Oskar Östergren Njajta och Annica Wennström. För regin står Jacob Seth Fransson och Jonas Wallerström.

Kommentarer från folk inblandade i Snödrömmar

”I över 60 år har SVT gjort julkalendrar och de mest älskade har haft någon form av magisk känsla, och jag är övertygad om att Snödrömmar kommer att trollbinda hela familjen,” säger Anna Croneman programchef för drama på SVT.

”Det har varit spännande och lärorikt att få vara med och skapa den här julsagan. Vi hoppas att många samer ska känna igen sig och att alla som tittar på den här julkalendern kan se på naturen med lite nya glasögon efteråt,” säger Oskar Östergren Njajta och Annica Wennström.

”Det är en stor ära att få levandegöra den här spännande historien och samtidigt få upptäcka för oss helt okända delar av den samiska kulturen. Vi förvaltar uppdraget med stor ödmjukhet,” säger Jacob Seth Fransson och Jonas Wallerström.

Om Jill Johansson 387 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).