Recension: Guardians of the Galaxy vol 3 (2023)

Jag fullkomligt älskade Guardians of the Galaxy (volym 1). Vilket rymdäventyr i en stil som kombinerade både retro och framtid. Volym 2 var också väldigt bra, även om det var lätt att bli lite mätt på allt. Nu med del tre är förstås frågan – har James Gunn lyckats?

Peter Quills (Chris Pratt) sörjer Gamora, Rocket (Bradley Cooper, som röst) har en sorglig, gripande bakgrundshistoria och resten av gänget måste kämpa för att rädda Rocket efter att han blivit sårad. Det i sig är en bra story, särskilt i Marvel-sammanhang där allt (nästan) alltid ska handla om att alla ska slåss mot en ännu värre fiende än i förra filmen.

Visserligen har de en rätt kompetent lirare mot sig. Den gode High Evolutionary (Chukwudi Iwuji) behöver bara nysa för att kasta in folk i död och elände, men det är inte där fokus ligger. I den tredje (och tydligen avslutande) delen av Guardians är det betydligt mer fokus på relationer och karaktärer. Rocket står i centrum, men även den gode Quills får se en spännande karaktärsutveckling.

Har du sett del 2 vet du varför Quills sörjer, men i del tre händer det spännande saker som både utmanar och löser hans sorg.

Övriga karaktärer är lika kul som alltid, och det är verkligen utbudet av karaktärer som gör Guardians-filmerna till vad de är. Vin Diesel, som antagligen har en av filmhistoriens mest intressanta röstroller när han bara gör i princip en mening till Groot, är inte lika framträdande som Dave Bautista som Drax.

En skådis som jag inte riktigt bestämt mig för om jag tycker är bra eller inte är den gode Will Poulter, som i Guardians 3 spelar Adam Warlock – en minst sagt udda karaktär som ställer till det inledningsvis. Adam Warlock är inte helt lydig mot High Evolutionary, och har en intressant utveckling.

Till sist blir Guardians precis det jag förväntade mig. Mer av samma, med lite mer djup, och med alla effekter, stilen, karaktärerna, storyn och inte minst musiken så är det snudd på en femma. Filmen faller på att den försöker lite för mycket, men klart sevärd är den.

Betyg: 4/5

Fakta Guardians of the Galaxy vol 3

Recenserad på: Blu-ray
Längd: 2h30m
Regissör: James Gunn

Trailer

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.