Filmrecension: Allegiant (2016)

Allegiant är den tredje filmen i Divergent-serien, och baseras till hälften på Veronica Roths tredje bok. Spel och Film ger dig recensionen om ett framtida Chicago. 

Tris (Shailene Woodley) som i den första filmen / boken visade sig vara en Divergent, en avvikande som inte tillhör någon av falangerna, får fortsätta att kämpa i Allegiant. Tillsammans med Four (Theo James) ger hon sig av utanför muren som omgärdar Chicago, och finner en ännu farligare värld. Inne i Chicago är det Evelyn (Naomi Watts) som tagit upp stafettpinnen vad det gäller att vara hänsynslös diktator. Medan Evelyn härskar på insidan muren är det David (Jeff Daniels) som håller koll på utsidan.

untitled-6918.dng
Four leder gruppen.

Precis som med Hungerspelen kunde trilogin ha vunnit på att avslutas tidigare, och inte mjölka historien med fyra filmer som egentligen kunde ha varit tre, eller rentav två. Samtidigt börjar säcken knytas ihop, och det gillar jag. Jag tyckte Divergent var toppen, men Insurgent blev lite tomgångskörning i väntan på en final. Jag saknar dock karaktärsutveckling, särskilt för Four. Tris är lite blek från start, men hon hade sin utveckling redan i första filmen.

AP1_D02_00448.cr2

Allegiant är en visuellt tilltalande film, men jag saknar trots allt den dystopiska känsla man brukar hitta i den här sortens filmer. Landskapet utanför murarna bjuder på en del dystopi, och nog är världen en plats som borde få vem som helst att bryta ihop. Vilket inte sker, istället hoppar hjältarna runt utan att verka bry sig på riktigt. Även om Tris är rätt bra på att se både menlös och deppig ut, så är det svårt att ta henne på allvar.

Det finns en hel del teknik jag gillar, som drönarna med sköldar och en hel del annat, men karaktärerna faller lite platt till slut. Inte minst både Evelyn och David, som inte lyckas vara den sortens skurkar jag skulle vilja se. Kanske är Naomi Watts och Jeff Daniels inte helt klockrena skådisar för skurkrollerna. Naomi passar bättre i drama och Jeff betydligt bättre i komedier.

Allegiant

Theo James kunde också ha visat sig lite mer från någon annan sida än den dystra hårdingen. Men trots brist på starka karaktärer är Allegiant en bra film som vinner på story snarare än karaktärer. Att storyn drar sig mot sin oundvikliga upplösning i den fjärde filmen är någonting att se fram emot. Plus i kanten för att Bill Skarsgård är med, som Matthew. Rykten gör gällande att det är Bill Skarsgård som kommer att spela Pennywise i nyfilmatiseringen av Det.

 

Inom kort kommer en ny tävling på Spel och Film där du har en chans att vinna Allegiant på Blu-ray! Kom snart tillbaka, eller skriv upp dig på vårt nyhetsbrev så får du reda på när tävlingen startar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste inläggen en gång per vecka:

Genom att prenumerera på e-postlistan godkänner du att Spel och Film sparar din e-postadress, med syftet att skicka nyheter och sammandrag av bloggen. Du kan när som helst avsluta prenumerationen och via vår sida för Data Privacy begära att dina personuppgifter tas bort.

Din e-postadress är säker hos oss, vi använder den för utskick en gång i veckan och för att ge dig tips om exempelvis tävlingar. Just nu har vi 242 prenumeranter.

 

Köp Allegiant på CDON: 

33_allegiant_packshot-bd_bluraypacksvbdallegiant_screen

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

5 trackbacks/pingbacks

  1. Ni vann Zootropolis - Spel och Film
  2. Ni vann Zootropolis – Carling Creations
  3. Tävla och vinn Allegiant - Spel och Film
  4. Den mest skrämmande clownen är Pennywise - Spel och Film
  5. Recension: Divergent (2014)

Kommentarer är stängda.