Nya produktionsstöd från Svenska Filminstitutet

Här är de senaste produktionsstöden från Svenska Filminstitutet.

Filmer

Mia Engberg regisserar och skriver Black Bird (arbetstitel), tredje filmen i en trilogi där Belleville Baby och Lucky One utgör del ett och två. Engberg får ett livsförändrande besked och påbörjar en resa i sin egen historia.

Düsseldorf, Skåne utspelar sig 1986 och är skriven och regisserad av Patrik Blomberg Book. Syntharen Fredrik bor i en skånsk by och är tillsammans med syntharen Nina som har fotodrömmar. Fredrik är sångare i ett synthband, men hans alkoholiserade föräldrar riskerar att förstöra hans liv.

Kaveh Tehrani regisserar norsk-svenska Hør her´a! som är skriven av Erlend Loe och Nora Elisabeth Landsrød. Filmen följer Mahmoud, 15 år, som inte har sökt något sommarjobb för han vet att om man heter Mahmoud Mahrof får man ändå inte komma på intervju. Han föreställer sig lugna dagar, tills Onkel Ji kommer på besök från Pakistan och lillebror Ali, 9 år, berättar en hemlighet.

Kortfilmen Madden av Malin Ingrid Johansson riktar sig till 13-18-åringar och handlar om att förhålla sig till sin flock och om en skog av höga trädstammar mellan vår huvudperson och världen utanför.

Dokumentärer

Öfvre tensta, stanna eller flytta? av Karin Wegsjö och Nazira Abzalova är en dokumentär som följer Nazira med man som lämnar Uzbekistan för en säkrare framtid. De trivs i Tensta och känner sig trygga. En kväll blir familjen utsatta för pistolhot utanför sitt hem. Nazira reagerar med ilska, men hennes man och barn blir rädda. De vill flytta, men Nazira vill inte lämna sitt hem och sina grannar. Hon frågar sig själv; om alla bra människor flyttar, vem kan då göra skillnad?

Tjeckisk-svenska dokumentären Blix av Greta Stocklassa följer den 93 år gamla Hans Blix, tidigare chef för FN:s vapeninspektioner i Irak, som tillsammans med en ung filmskapare diskuterar diplomatins gränser.

Pushing – från Rättvik till Kalifornien är en skatedokumentär av Christopher Sanitate, Klas Hjertberg, Katja Uneborg och Robert Gustafsson. På 1980-talet blev Rättvik det nya Kalifornien och hamnade på skateboardens världskarta. 40 år senare väcks det förflutna till liv och den 10-åriga skateboardåkaren Hedda hamnar i händelsernas centrum när hon och en ny generation unga talangfulla åkare tar över.

Dokumentären Shangri-La (Paradise under construction) av Mirka Duijn är en samproduktion mellan Nederländerna och Sverige. Det är en reseskildring genom Shangri-La, ett fiktivt paradis från den klassiska romanen Lost Horizon.

Om Jill Johansson 388 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).