Nya speltrenden: Blockchain- spel

Vi alla har nog hört att handel med kryptovalutor ökat markant under de senaste åren. Från att bara varit värt några tusentals dollar, står marknadsvärdet för kryptovalutor idag på över 100 miljarder dollar – och det ökar fortfarande i rasande takt.

Som ett resultat av den ökade acceptansen av kryptovalutor har allt fler industrier tagit sig in i det – en av dem är spelindustrin. En ny genre av spel, vid namn blockchain spel, försöker att ta tillvara detta intresse genom att slå samman två olika delar: kryptovaluta affärsmodell och ”play to earn”- konceptet.

I den här artikeln ska vi gå igenom denna hett omdebatterade spelgenre, förklara varför den blev till och ge dig tips om två riktigt bra krypto spel.

Bitcoin var den första kryptovalutan

Ibland kan det vara svårt att tro att kryptovalutor är ett relativt nytt fenomen. Men faktum är att digitala valutor bara har funnits i några år. Varav den första och mest kända valutan är Bitcoin.

Bitcoin uppfanns ungefär samtidigt som världen gick igenom en av de största finanskriserna. Exakt vem som skapade Bitcoin råder det fortfarande oklarheter om. Men många är övertygade om att det antingen var en grupp eller en person som går under pseudonymen Satoshi Nakamoto. Hela idén bakom kryptovaluta var att skapa en alternativ betalningsmetod som låg utanför regulatorisk tillsyn. Det skulle vara en valuta utan överföringstider eller avgifter.

På senare år har marknadsvärdet på kryptovalutan stigit markant. Detta kan härledas till den ökade riskviljan hos investerande, samtidigt som alltfler personer är oroliga över centralbankernas penning tryckande och inflations- risker. Till skillnad från traditionella valutor eller andra investeringar som aktier är det dock något svårare att handla med Bitcoin. Om du vill lära dig med om Bitcoin, så finns det en bra artikel på DN om hur man kan köpa kryptovaluta och annat.

Blockchain spel uppfanns från kryptovalutans frammarsch

Som ett resultat av det ökade intresset för kryptovalutor har valutan expanderat till andra branscher. En av dem är spelindustrin. Sedan ett par år tillbaka har en ny nisch inom spelbranschen vuxit fram i snabb takt – nämligen blockchain-spel.

Vad är blockchain spel?

Blockchain-spel är ett spel som följer en ”play-to-earn”-modell, där spelaren tjänar olika belöningar genom att göra olika framsteg i spelet. Dessa digitala tillgångar i videospelen har utvecklats på blockkedjan och kommer i form av antingen direkta kryptovalutor, icke-fungibla tokens (NFTs), eller belöningar som kan omvandlas eller handlas för kryptovalutor. Till exempel genom att sälja, handla eller köpa dem med andra spelare.

Varför har blockchain spel blivit så populära?

Blockchain-spel är fortfarande ett relativt nytt koncept och är i sin linda. Men det finns två primära faktorer till varför de förväntas växa inom överskådlig framtid.

För det första är det en ny potentiell inkomstkälla för speltillverkare. Bland annat har stora, välkända företag som Zynga, EA Sports och andra funderat på att gå in i denna nisch, då man ser den lukrativa branschen i att lagra digitala tillgångar från spelen i blockchain-tekniken.

För det andra är detta ett alternativt och säkrare sätt för spelare att tjäna pengar på sitt spelande. Traditionella belöningar i vanliga spel finns vanligtvis lagrade på tillverkarens egna server. Det betyder att i händelse av att spelet läggs ned så kommer alla belöningar som du som spelare har uppnått under spelet att försvinna.

Medan i blockchain-spel lagras alla digitala tillgångar i en decentraliserad, offentlig blockchain. Det innebär att du som konsument har full kontroll över dina virtuella tillgångar och kan själv välja till vem och när du vill handla, sälja eller behålla dina tillgångar. Dessa tillgångar kan teoretiskt sett öka i värde över tid och ses som en alternativ investeringsform.

Vilka kryptospel är bäst just nu?

Som med alla andra genrer inom spelbranschen har kryptospel nischen utvecklats snabbt under de senaste åren och nya spel lanseras med jämna mellanrum. Vilket spel som är bäst är så klart en väldigt subjektiv fråga. Men det finns två spel som har skapat stort intresse bland spelare på sistone – och dessa har vi listat nedan.

Axie Infinity – Pokemon spelet

Axie Infinity är ett spel som passar de som gillar Pokemon-spelserien. I det här spelet samlar du som spelare olika NFT:er som är baserade på digitala husdjur, vi kallar ”Axies”. Hela konceptet bygger på att bekämpa andra spelare – med hjälp av dina Axies – som såklart har sina egna svagheter och styrkor. Priset på dessa Axies beror helt på deras unika egenskaper och sällsynthet.

God Unchained – Roligt gratis kortspel

Goods Unchained är ett gratis spel som blandar kortspel och NFT. Konceptet är ganska enkelt: du köper kort från andra spelare eller vinner matcher där ditt kort och dina färdigheter avgör vinnaren. För varje vinst får du poäng – och dessa poäng låter dig gå upp i nivå, samt ger dig en möjlighet att lägga till nya kortlekar till din samling.